From Trash to Treasure; Lowlands, Pinkpop en DTRH gaan afvalstoffen scheiden

sfeer
From Trash to Treasure; Lowlands, Pinkpop en DTRH gaan afvalstoffen scheiden
Door PhaedraW op 29 mei 2024 - 12:07 In januari 2023 presenteerde MOJO hun uitgebreide duurzaamheidsbeleid, waarin ze hun plannen en strategieën uiteenzetten voor een volledig klimaatneutraal en circulaire toekomst. Dit betekent dat hun evenementen in 2030 geen CO2 meer zullen uitstoten en dat ze geen restafval meer produceren. Maar hoe wordt dit aangepakt?

From Trash to Treasure wordt de nieuwe aanpak voor de camping-/festivalterreinen. Afgedankte kampeerspullen zoals (party)tenten, luchtbedden en slaapzakken, maar ook plastic verpakkingen moeten volledig gerecycled worden. Dit jaar gaan ze tijdens Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands maar liefst vijf afvalstromen scheiden op de campings: plastic, papier, statiegeldverpakkingen, kampeeruitrusting en restafval. Dit voorkomt dat deze afvalstoffen verbrand moeten worden.

Andere kernpunten van de missie om alle evenementen klimaatneutraal en zonder afval te krijgen zijn:

Retoursystemen
Sinds 2022 werkt MOJO in AFAS Live en de Ziggo Dome met een bekerretoursysteem voor de rPET-bekers. rPET, of gerecycled polyethyleentereftalaat, is een soort kunststof dat wordt gemaakt van gerecyclede PET-materialen. Met dit bekerretoursysteem komen zoveel mogelijk bekers terug naar de bar en kunnen worden gerecycled. Later dat jaar introduceerde MOJO het Bekerretoursysteem op de festivals, zodat de bekertjes ingenomen worden en gerecycled. Niet alleen de standaard bekertjes worden aangepakt: de koffiebekers worden nu ook herbruikbaar. Dit jaar introduceert MOJO herbruikbare koffiebekers in het publieksgebied bij hun festivals en de concerten in het Goffertpark.

Meenemen eigen drinkbekers
Na de bekendmaking van het duurzaamheidsbeleid beginnen ze in 2023 aan een tweejarig plan voor het invoeren van een Bring Your Own Bottle-beleid voor medewerkers, crew en leveranciers backstage​​​​​​​. Hun doel is om uiterlijk in 2030 restafvalvrij te zijn en hergebruik te stimuleren boven single-use. Op Pinkpop, DTRH en Lowlands werd een pilot gestart: flesjes drinkwater worden daar niet meer verstrekt en moeten zelf worden meegenomen. Vanaf 2024 geldt dit voor alle MOJO-evenementen.

Reizen met het openbaar vervoer
Het grootste deel van de Carbon Footprint van een evenement wordt veroorzaakt door transportbewegingen. MOJO wilt daar verandering in zien en zette zich in 2023 in voor bijvoorbeeld pendelbussen van en naar het festivalterrein vanaf verschillende treinstations en snelbussen naar festivals en grote concerten. Dit jaar zijn ze begonnen met verschillende pilots met georganiseerd busvervoer.

Aansluiting stroomnet
Sinds 1 juni 2023 is het productieveld van DTRH over op vaste spanning! Dat betekent een besparing van zo’n 13.000 liter diesel en 42 ton Co2. 15% van de energie wordt nu opgewekt via het vaste net. Vanaf 2025 zal het Holland International Blues Festival volledig op vaste spanning draaien en dit jaar zal Lowlands zo’n 30% minder diesel in generatoren nodig hebben. Dit kan door de aanleg van 3 nieuwe transformatorstations en er wordt gestreefd naar een uitbreiding van 3 à 4 nieuwe transformatorstations per jaar.

Parkeerplaats als zonnepark
In 2022 veranderde de parkeerplaats van Lowlands in een groot zonnepark. Op het parkeerterrein kwamen meer dan 90.000 zonnepanelen. Het parkeerterrein biedt zo niet alleen schaduw aan 15.000 auto’s, maar heeft ook een jaarlijkse piekcapaciteit van 37,7 MWp. Dit staat gelijk aan ongeveer 11.346 huishoudens per jaar of het van schone stroom voorzien van honderd festivalweekenden.

Benieuwd naar meer initiatieven? De gehele duurzaamheid tijdlijn van MOJO kun je hier vinden.


Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Ruben Annink

RUBEN ANNINK KONDIGT CLUBTOUR AAN LANGS ZES...De Nederlandse zanger Ruben Annink gaat vanaf 16 oktober langs 6...

Kokoroko

KOKOROKO SPEELT TIJDENS NIEUWE TOUR VIERMAAL IN... Kokoroko is een achtkoppige muziekgroep uit Londen onder leiding van Sheila...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.