Op deze manieren voorkom je gehoorschade bij concerten

sfeer
Op deze manieren voorkom je gehoorschade bij concerten
Door RobZ op 23 september 2024 - 12:10 1 Lekker swingen en meedansen op de muziek. Even helemaal uit je dak gaan. Een concert is een geweldige manier om je vrije tijd door te brengen. Maar het is inmiddels ook bekend dat concerten gehoorschade teweeg kunnen brengen, zeker als je een frequente bezoeker van dergelijke evenementen bent. In dit artikel behandelen we enkele manier om gehoorschade bij concerten te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen
Ja, het is een cliché en die heb je al duizenden keren gehoord! En toch is het waar. Je kunt er maar beter voor zorgen dat je tijdens het bezoek aan een concert, festival of uitgaansgelegenheid met harde muziek (zoals een disco) geen gehoorschade oploopt, dan dat je achteraf die gehoorschade moet gaan repareren met bijvoorbeeld een gehoorapparaat. Daarom delen we in dit artikel enkele tips met je die je kunnen helpen om toch van een concert te genieten, zonder achteraf, of op langere termijn, met hinderlijke problemen te komen zitten.

Draag oordopjes
Een open deur wellicht...Het dragen van oordopjes helpt echt. Er zijn speciale oordoppen op de markt die een muziekfilter hebben. Daarmee wordt er enerzijds voor gezorgd dat je je oren beter beschermt terwijl je anderzijds toch nog kunt genieten van de muziek. En met elkaar kunt praten en elkaar toch kunt verstaan. Het dragen van oordopjes heeft bovendien als bijkomend voordeel dat je veel minder vermoeid bij het concert weggaat. Het is dus zeer verstandig, eigenlijk gewoon een must, om tijdens het bezoek aan een concert of festival oordopjes te dragen. Dergelijke oordopjes kun je bij verschillende professionele hoorwinkels zoals Van Boxtel Hoorwinkels kopen. Er zijn zelfs maatwerkoplossingen zodat je een perfecte fit en dus ook perfecte bescherming hebt.

Houd afstand tot de speakers
Ben je op een concert of festival waar je zelf kunt bepalen waar je staat of zit, zorg dan dat je voldoende afstand houdt tot de speakers. Zo komen de tonen toch net iets minder hard binnen en vinden je oren zeer prettig.

Geef je oren af en toe rust
Tijdens een lange wandeling merk je dat je voeten moe worden en ga je even zitten zodat je voeten kunnen herstellen en je weer verder kunt. Bij je oren werkt dat bij een concert of festival niet anders. Ook je oren worden moe. Je merkt het alleen veel minder. Om je oren beter te beschermen is het daarom verstandig om je oren af en toe rust te geven. Loop dus even weg van de harde muziek. Zo kunnen je oren weer herstellen en meer verdragen.

Gehoorschade testen
Ben je bezorgd dat je in het verleden toch gehoorschade hebt opgelopen omdat je in het toen wellicht wat minder met bovenstaande tips hebt gedaan? Dan is het verstandig om de gezondheid van je oren te laten testen via een gehoortest.

Hoe werkt een gehoortest?
Een gehoortest wordt uitgevoerd door een professionele audicien die daarvoor de benodigde apparatuur en ervaring heeft. Je kunt bijvoorbeeld terecht in een van de winkels van Van Boxtel Hoorwinkels, maar je kunt ook voor een online gehoortest gaan.

Vijf onderdelen
Ga je voor een gehoortest bij een professionele hoorexpert, dan bestaat zo'n gehoortest meestal uit vijf verschillende onderdelen. In het eerste onderdeel worden je oren en het trommelvlies fysiek gecontroleerd met een otoscoop. Zo kan de expert vaststellen of je gehoorgang niet geblokkeerd is. Vervolgens krijg je een koptelefoon op voor de zogenaamde piepjestest. Je hoort dan verschillende piepjes in diverse frequenties en moet aangeven of je die hoort. Daarna volgt de spraaktest. Tijdens de spraaktest wordt er tegen je gesproken, harder en zachter, en moet jij herhalen wat je hoort. In de laatste twee onderdelen worden de resultaten van de test met je besproken en ontvang een advies op maat, toegespitst op jouw situatie. Lees hier meer over het belang van het volgen van een gehoortest.

Zorg goed voor je oren
Zoals we het artikel begonnen: Het is beter om gehoorschade te voorkomen. Maar mocht je toch denken dat je gehoor wat minder is, bijvoorbeeld omdat je gesprekken minder goed kunt volgen, ga dan zo spoedig mogelijk een afspraak maken voor een gehoortest zodat er mogelijke maatregelen kunnen worden genomen. Zo zorg je goed voor je oren en kun je nog lang genieten van geluiden om je heen, waaronder ook mooie muziek op een concert.


Nooit meer belangrijk concertnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Pink Floyd

PINK FLOYD PROJECT TERUG NAAR ROTTERDAM VOOR TWEE... Na drie spectaculaire én uitverkochte ‘Pink Floyd in De Kuip 1994’ concerten...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.