RECENSIE: Robin Borneman - Folklore II - The Phantom Wail

Bornemam
recensie cijfer 2017-11-26 Kosten noch moeite worden gespaard om Ossenaar Robin Borneman onder de aandacht te brengen. Drie vellen bio begeleiden de cd waarbij "het best bewaarde geheim van Nederland" veel gebruikt wordt. Grote woorden? Zeker. Lezen we hier de typische grootspraak van de platenmaatschappijen? Uiteraard. Maar met zanger/gitarist Borneman hebben we hier inderdaad iemand met een bijzonder verhaal.

Deze Nederlander maakt namelijk, jawel, deel uit van het Trans Siberian Orchestra! Voor de mensen die niet weten waar we het hier over hebben: ooit ontsproten uit het brein van Savatage zanger Jon Oliva en producer Paul 'O Neill (inmiddels overleden) is dit een ensemble die grote kerstshows geeft met een allstar cast (dit jaar o.a. met Russell Allen van Symphony X en Jeff Scott Soto) en die optreedt voor letterlijk honderdduizenden mensen. En Robin Borneman dus. Iets om zeer trots op te zijn! Deze job geeft hem echter ook ongetwijfeld de mogelijkheid om te investeren in zijn solocarrière. En hebben we het dan inderdaad over Nederlands best bewaarde geheim?

Een volmondig ja is hier is op z'n plaats. ;i:"And then some" zouden we zeggen! Het zou zelfs een regelrechte schande zijn mocht Folklore II onopgemerkt blijven. We hebben het hier over een eigenzinnig talent met internationale allure. Het grappige is ook: Borneman heeft niets van doen met hardrock of heavy metal. Of wacht even; zeker wel qua sfeer. Want waar bevindt hij zich dan wel zult u zich afvragen. Welnu, laten we hem voor het gemak plaatsen zo ergens op het snijvlak tussen Nick Cave, 16 Horsepower (of Eugene Edwards zo u wilt) en Tom Waits, met een filmisch sfeertje.

Want hoor deze rasmuzikant toch eens tekeer gaan in het huilende, bluesy 'Woebegone Blues'. Of hoe het stemmige intro 'The Phantom Wail' overgaat in het bombastische 'O Faithful World'. Of het prachtige, instrumentale 'Snow Descending' (steekt Nick Drake naar de kroon!). Ennio Morricone laat z'n sporen na in het galopperende 'The Crossroads' en kippenvel staat op de armen bij 'A Prayer For Rain'. Werkelijk van grote klasse.

De eerlijkheid gebiedt toe te geven dat deel I van Folklore aan ons voorbij is gegaan. Maar hier bij Festivalinfo zijn we om. Daarom mag het bij deze nogmaals gezegd worden: Robin Borneman is het best bewaarde geheim van Nederland. Maar hopelijk niet voor lang, want Robin Borneman is een talent om te koesteren. Met afstand de beste plaat van Nederlandse bodem dit jaar en hopelijk blijft het daar niet bij.
Recensent:Mark Michels Artiest:Robin Borneman Label:Kroese Records
Cover Sheewawah - Alles In Kleur

Sheewawah - Alles In Kleur Sheewawah is een nieuwe Nederlandse rootsrockband, die bestaat uit zanger,...

Wild Ones

The Wild Ones - The Wild Ones Maar liefst zevenentwintig jaar hebben de fans van The Wild Ones moeten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT