De zingende verhuizer uit Ithaca (NY) opent Twinkle, Twinkle met een reprise van de titelsong van zijn vorige album Execute American Folklore: ‘Execute American Folkore, Again’. En dat is precies wat hij doet op Twinkle, Twinkle.
De oude folk- en bluestraditionals worden door Dowd vakkundig door de mangel gehaald. De ene keer met meer succes dan de andere keer. Het kinderliedje ‘Twinkle, Twinkle, Little Star’ had best achterwege mogen blijven. Daartegenover staat dan weer een aanstekelijke hiphopversie van de klassieker ‘House Of The Rising Sun’.
Ook de bewerking van de historische murder ballad ‘Tom Dooley’, waarin de tragische hoofdpersoon de slag bij Gettysburg overleefd, maar uiteindelijk alsnog ten onder gaat aan vrouwen, syfilis en het gevang, is geslaagd.
Met de talkin’ blues van ‘John The Revelator’ zet Dowd een mooie en eigenzinnige vertolking neer van de traditional die (meer recentelijk) voornamelijk bekendheid geniet via de versie van Curtis Stigers op de soundtrack van de Amerikaanse televisie-hitserie Sons Of Anarchy. Het nummer werd ooit ook nog eens vertolkt door Depeche Mode. De plaat sluit stichtelijk af met ‘Job 17:11-17’ gebaseerd op het Bijbelse boek Job.
De interpretaties vormen een al dan niet willekeurig gekozen greep uit The American Songbook. Het album is daarmee niet meer dan een tussendoortje voor Dowd en zijn luisteraars. Het goede nieuws is wel dat Dowd met het album een alibi heeft om onze kant van de oceaan op te zoeken voor een korte tournee door de lage landen met geestverwant Melle De Boer.
Maks A - 3 Ft No DivingAl in de jaren zeventig was Peter Lebbink als drummer op de planken te...
Don Broco - Technology Soms heb je het als recensent maar zwaar. Dan draai je het te beoordelen...