RECENSIE: John Murry - The Stars Are God`s Bullet Holes

Murry
recensie cijfer 2021-10-06 Op de een of andere manier wil de carrière van singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist John Murry maar moeilijk van de grond komen. Zijn debuutalbum in 2013 werd weliswaar door de Britse toonaangevende pers lovend ontvangen, maar het publiek liet het behoorlijk afweten. Ook in radioland liep men nauwelijks warm voor de ietwat merkwaardige, zwaar getraumatiseerde Murry met zijn niet al te toegankelijke muziek. Nog nooit werd een bijna-dood-ervaring na een drugsoverdosis zo aangrijpend verwoord als in het indrukwekkende ‘Little Colored Balloons’. Precies hetzelfde gebeurde met het indrukwekkende A Short History Of Decay dat een paar jaar later volgde. Van verval was, zelfs na zijn recente echtscheiding, geenszins sprake, maar blijkbaar zaten weinigen te wachten op de zwartgallige en cynische humor waarmee hij zijn moeilijke leven, en dat is slechts mild uitgedrukt, probeerde te relativeren en te verwerken. Toegegeven, een titel als ‘One Day (You’ll Die)’ belooft weinig goeds en daar kan zelfs de bijbehorende prachtige en zeer vermakelijke videoclip, waarin Murry als straatmuzikant en een ietwat droevige clown door de stad wordt gevolgd, weinig aan veranderen.
Het dit jaar verschenen The Stars Are God’s Bullet Holes kan gezien worden als poging nummer drie, maar ook deze keer wordt het de luisteraar niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Toch wordt het hoog tijd dat deze geniale zonderling eindelijk eens op de juiste waarde wordt geschat. Liefhebbers van Eels, Beck, Mark Lanegan en Nick Cave moeten dan ook zeker eens aandacht besteden aan deze muziek, waarin weliswaar hevig geëxperimenteerd wordt met effecten en diverse instrumenten, maar waarin bovendien ontzettend veel moois te ontdekken valt. Murry weet als geen ander met zijn teksten een wereld te creëren waarin fictie en harde realiteit in elkaar verstrengeld zijn en waarmee hij vervolgens de aandacht moeiteloos op zich gevestigd weet te houden. Hij slaagt er zelfs in om het overbekende ‘Ordinary World’ van Duran Duran op een ronduit verrassende wijze naar zijn hand te zetten.

Echt vrolijk wordt het nergens maar John Murry weet met The Stars Are God’s Bullet Holes de luisteraar een zeer bijzondere luisterervaring te bezorgen die diverse hoogtepunten kent en dikwijls heel prettig aanvoelt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:John Murry Label:News
Cover Saint Sister - Where I Should End

Saint Sister - Where I Should EndHet ‘atijd lastige’ tweede album van de Noord-Ierse, maar vanuit Dublin...

Cover Reject The Sickness - While Our World Dissolves

Reject The Sickness - While Our World Dissolves Wanneer we het hebben over melodieuze deathmetal zijn alle ogen en oren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT