RECENSIE: Night Beats - Outlaw R&B

Night Beats
recensie cijfer 2021-08-10 Voor het vorige album (Myth Of A Man) wist Night Beats Dan Auerbach (Black Keys) als producer te strikken. Voor het nieuwe (5e) album Outlaw R&B moet Night Beats het alleen opknappen. En dat gaat Danny Lee Blackwell, de drijvende kracht achter Night Beats, prima af.
Blackwell is de enige constante factor in Night Beats. Feitelijk ís Danny Lee Blackwell Night Beats. Night Beats maakt fuzzy garagerock met een duidelijke voorliefde voor popmelodieën, sixties beat en sixties girl groups (Blackwell speelde niet voor niks in de begeleidingsband van Ronnie Spector!). Het nieuwe album komt uit op Fuzz Club Records.
De meeste nummers op het elf tracks tellende Outlaw R&B stralen eenzelfde laid back sfeer uit. Opener ‘Stuck In The Morning’ is pure sixties beat. ‘Hell In Texas’ is een onschuldig ogend countrydeuntje met een onheilspellende ondertoon.
‘Thorns’ (met Rolling Stones-riff) is gebaseerd op jaren ’60 Bollywoodfilms. De inspiratie hiervoor haalde Blackwell bij zijn moeder vandaan, die een verleden heeft als Bharatanatyam danseres (een traditionele Indiaanse dans).
Het funky ‘Never Look Back’ kwam tot stand met hulp van Sade Sanchez van L.A. Witch (voor het ter beschikking stellen van de oefenruimte) en oud bandmaatje Robert Been van Black Rebel Motorcycle Club voor de muzikale bijstand. Beide bands zijn een goede muzikale referentie, al is de sound van Night Beats gevarieerder dan de (monotone) sound van BRMC.
Het claustrofobisch klinkende ‘Ticket’ is opgenomen in de chaotische zomer van 2020, toen Los Angeles werd geteisterd door de heftigste bosbranden ooit en de ernstige rellen naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd. De cynische tekst van de song handelt over een overijverige politieagent: ”He’s looking for you, he’s just your type”.

‘Cream Johnny’ is gebaseerd op de anti oorlogsroman Johnny Got His Gun van Dalton Trumbo. En de dreinerige afsluiter ‘Holy Roller’ is een eerbetoon aan The Velvet Underground (“Thanks Lou”).
Night Beats levert met Outlaw R&B een album af waar de fuzzy sound vanaf druipt en waar met veel spelplezier wordt geput uit de muzikale inspiratiebronnen van Blackwell. Fijne plaat!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Night Beats Label:V2 Records
Cover Body Void - Bury Me Beneath This Rotten Earth

Body Void - Bury Me Beneath This Rotten Earth Body Void uit Vermont (USA) debuteerde in 2016 met Ruïns . Aan hun zonnige...

Cover Flyte - This Is Really Going To Hurt

Flyte - This Is Really Going To Hurt Het Londonse Flyte ging viraal op het internet met een cover van Joni...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT