RECENSIE: The Inspector Cluzo - Horizon

Cluzo
recensie cijfer 2024-09-22 Het is inmiddels wel zo`n beetje bekend dat het Franse duo van The Inspector Cluzo, Laurent Lacrouts (zang, gitaar) en Mathieu Jourdain (drums), een stevig potje spierballenrock in een rootsjasje weten te produceren. Liefst af te spelen op een geluidsniveau waarvan de omliggende omgeving zich afvraagt hoe er op de schaal van Richter wordt gescoord. Het blijft altijd weer een prestatie van formaat dat je met z`n tweeën zo`n geluid kan voortbrengen. Leunend op ruige gitaarriffs, stevige drums en schurende vocalen is The Inspector Cluzo zeker niet uniek in zijn soort, maar het duo is in staat om bij vlagen prima songs te produceren. Hierbij moet gezegd dat de heren regelmatig verrassende uitstapjes maken. Neem bijvoorbeeld een album als The 2 Mousquetaires dat als stripboek werd aangeboden. In de tijd heeft de band een grote groei doorgemaakt en zo zijn ze na de eerste twee platen een serieuzere weg ingeslagen. Opvallend hierbij is dat het duo ook totaal niet meer Frans aandoet. We kunnen van het laatste wapenfeit Horizon, toch alweer album nummer acht, zonder problemen stellen dat de boel staat als een huis.

Verrassend is het dit keer met het opzetten van een eigen Lou Cass Farm, waarop men granen verbouwt zonder enige vorm van onnatuurlijke zaken. Het is eveneens een goed voorbeeld van het feit dat de band een stuk serieuzer is geworden. Niet voor niets is Horizon van artwork die afkomstig is van deze boerderij. Je zou kunnen stellen dat we met een eerlijke artiesten te maken hebben. Dat levert meteen mooi bruggetje naar het geluid van de heren. Op eerdere albums was het geluid al (te) vol te noemen voor een duo, maar er was zelden melding van extra muzikanten. Ook op Horizon horen we weer strijkers, veelvuldig gebruikte soorten toetsen, en meerstemmige koortjes. Het duo is inmiddels zo eerlijk om ook de additional mucicians in het boekje op te nemen.

Een goed voorbeeld van zo`n vol nummer is misschien wel het beste liedje van de plaat. Met het verhalende ‘Shenanigans’ doet The Inspector Cluzo een beetje Foo Fighters aan en dat misstaat helemaal niet. We horen een klein intro met soepel gitaarwerk, waarna de drums subtiel invallen. Naar het sterke refrein toe zwelt het geluid aan en horen we strijkers, toetsen en aan het einde worden we nog getrakteerd op extra vocalen van ene Zoe Elder. Tegelijkertijd staat dit nummer niet op zichzelf, want het staat symbool voor wat je kunt verwachten op Horizon. Zo is ook het ruim zeven minuten klokkende ‘The Outsider’ een heel sterke, slepende track, vol met gruizige klanken, falsetto zang en wisselingen in intensiteit. Maar het kan ook intiem en subtiel zoals bij het mooie ‘Swallows – Where Are The Swallows Gonna Built Their Nest’. De titeltrack klapt er dan, net als ‘The Armchair Activist’ en ‘Act Local Think Global’ weer lekker op.

Waar The Inspector Cluzo in het verleden zich liet zien als een duo dat vooral een bak herrie wilde voortbrengen, nogal grillig was in de muzikale keuzes en vooral zichzelf niet al te serieus namen, laat Horizon horen dat ze die tijd achter zich hebben. Horizon is simpelweg het beste en meest coherente album dat de heren tot nu toe hebben afgeleverd!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Inspector Cluzo Label:Virgin Music
Cover Oliver Pesch - Kid With A Dice

Oliver Pesch - Kid With A DiceIn 2022 had de Rotterdamse singer-songwriter, die afstudeerde aan de...

Cover Bria - Cuntry Covers Volume 2

Bria - Cuntry Covers Volume 2 We kunnen met een gerust hart stellen dat country en western een flinke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT