RECENSIE: Pyrates! - Five Years At Sea

Pyrates
recensie cijfer 2024-10-01 Sommige bands maken er een kunst van om de kleding een belangrijke rol te geven. Het gevaar schuilt hem erin dat het een grote gimmick wordt. Zeker als je richting de niches in de muziek gaat. Door een film als Fisherman`s Friends uit 2019 en de serie Tweede Hans uit 2022 heeft bijvoorbeeld de traditionele muziek van bonkige zeemannen en vissers een vlucht genomen. De heren van de eerdergenoemde film schopten het zelfs tot Glastenbury en de shantykoren werden overal uit de grond getrokken. Pyrates! is dan zo`n band die dit genre graag even van een stoer rocksausje voorziet. En wel met de attitude van de piraterij. En niet alleen de attitude, maar ook de kleding. Dat er ook nog een markt voor is blijkt wel uit het feit dat de vier heren uit de band naast twee studioalbums als laatste wapenfeit een live-album, met een uitzinnig publiek, uitbrengen.

Pyrates! bestaat uit de Britse oprichter David Gallows (zang/gitaar) en de Nederlanders Rowan Schuddeboom (zang/viool), Vincent de Raad (zang/bas) en Stephen van Haestregt (zang/drums). Allen muzikanten die hun muzikale sporen wel verdiend hebben, voornamelijk in de symfonische en folkmetalscene. Zo was Van Haestregt drummer in Within` Temptation, speelde Schuddeboom in Rhovanion, Pandora`s Key en speelde hij mee op meerdere albums van Heidevolk. De Raad was vaker te horen in de popscene, bij onder andere Duncan Laurence en YSA.

Op Five Years At Sea gieten de heren, hoorbaar met veel plezier, de traditionals in een rockend jasje. De chemie met het publiek spat er daarnaast vanaf. Desondanks moet je wel iets met het genre hebben om het leuk te vinden. Als je net als ondergetekende een zwak hebt voor de traditionals van de zee, dan is het album een feest van herkenning en best de moeite waard.

Verrassend is de materiaalkeuze echter niet. We horen klassiekers als ‘Whisky In The Jar’, sterk gezongen versies van ‘The Wellerman’, ‘Chicken On A Raft’ en ‘South Australia’. Daarnaast horen we een folkpunkversie van het Schotse ‘The Diamond’ en het Ierse ‘Irish Rover’. Een enkeling stijgt er bovenuit. Zo is ‘Full Sail Mates’ meeslepend en heeft het een lekker deinend ritme en het instrumentale ‘The Sailor`s Wife’ is energiek en bevat virtuoos vioolspel van Schuddeboom. Ook afsluiter ‘The Dreadnaught’ mag er zijn. Aan het eerste deel ontbreekt het rocksausje, maar als we dan op de helft aankomen, ontstaat wederom een stukje muzikale virtuositeit waarin de hele band nog eens aanzet. De uitvoering blijft daardoor nog lang in het hoofd hangen. Ook de versie van ‘I`m Into Folk’, oorspronkelijk van Bart Peeters en de Radio`s, is verrassend. Al is deze Belgische hit een bewerking van de Ierse traditional ‘The Irish Washerwoman’.

Five Years At Sea laat horen dat een avondje Pyrates! een feestje is, waarbij de herkenning groot is en het niet anders kan dan dat je met een moe maar voldaan gevoel weer vertrekt. Maar dat geldt wel voor de liefhebber van het genre. Als je niet zo van de ”arrs” bent en ook niets met shanties kan, dan kan je het album, ondanks dat het muzikaal allemaal als een huis staat, beter links laten liggen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Pyrates! Label:Eigen Beheer
Cover Half Moon Run - Salt

Half Moon Run - SaltDe Canadese band Half Moon Run staat met het vierde album voor een...

Cover Hauschka - Philanthropy

Hauschka - Philanthropy De Duitse muzikant Volker Bertelmann oftewel Hauschka houdt ervan om te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT