RECENSIE: Ironborn - After The Flood

Ironborn
recensie cijfer 2024-06-03 Het Belgische Ironborn heeft heel lang rond getoerd als coverband, waarbij het vooral metal covers waren die het vijfkoppige ensemble op haar repertoire had staan. Langzaamaan begonnen er ook eigen songs in te sluipen en dat resulteerde in een EP in 2017 en dan nu in hun eerste album After The Flood genaamd.

De grote namen (Metallica, Megadeth, Pantera, Iron Maiden, Nevermore) die de band als namen aanvoert maken dat er een hoop wordt verwacht van de vijf Belgen. Echter het valt vies tegen wat de heren ons voorschotelen. Allereerst valt de productie behoorlijk tegen, maar goed als je oldschool wilt klinken kom je hier nog wel mee weg.

Het meest tegenvallende zijn de composities die eigenlijk amper het oefenruimteniveau ontstijgen. Het is allemaal nogal voorspelbaar en nergens springen we verheugd op uit onze stoel. Daarbij is de zang van Tom Hugelier nogal zwak te noemen, zeker als we deze vergelijken met de aangevoerde invloeden. In ‘Guardian Of The Scales’ krijgt hij wat welkome hulp van een niet al te sterk gruntende meneer. Of is hij dat zelf? In ‘Prison Ground’ horen we dan ”metal is the law” als wervende tekst. Jongens, dit was heel spannend om in de jaren tachtig te roepen, maar hier kom je tegenwoordig niet meer mee weg.

Gelukkig gaat in ‘After The Flood’ het tempo iets omhoog, maar de zang van Hugelier zit hier toch ook wel wat tegen het valse aan, al is dit zeker geen onaardige compositie. In het eveneens vlotte ‘Lilith’ komt de grunt ook weer even om de hoek kijken. Het geeft daardoor wel wat meer peper. De poging tot powerballad met als titel ‘1568’ maakt ons dan weer niet heel blij.

Het is zeker een sympathieke poging van Ironborn, maar de eerlijkheid gebied toch om te zeggen dat After The Flood geen onuitwisbare indruk achterlaat. Ironborn is, als we de annalen mogen geloven, een prima coverband en daar moeten ze het misschien ook gewoon bij laten.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ironborn Label:Hard Life Promotion
Cover The Unslain - Descending

The Unslain - Descending The Unslain is een Nederlandse metalband die in 2018 haar debuutalbum We...

Cover Wonders - Beyond The Mirage

Wonders - Beyond The Mirage De heren van Wonders houden graag de vaart er in. In 2022 werden we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT