RECENSIE: Atmosphere - Talk Talk EP

Talk Talk
recensie cijfer 2024-07-26 Atmosphere, de hiphopgroep rond rapper Slug en producer Ant, is al jarenlang het vlaggenschip van hiphoplabel Rhymesayers Entertainment. Sinds 1996 heeft de groep niet stilgezeten. Er liggen inmiddels twaalf albums, twee compilaties en tien EP’s. Met Talk Talk EP komt daar een nieuwe EP bij. Een EP waarin Atmosphere weg beweegt van het hiphop geluid met een grote nadruk op live gespeelde beats naar de elektronische inspiratiebronnen. Producer Ant heeft zich laten inspireren door acts als Kraftwerk en Egyptian Lover.

Met een speelduur van veertig minuten had Talk Talk EP net zo goed een volwaardig album kunnen zijn. Na het openingsnummer dat qua beat duidelijk geïnspireerd is door ‘Break Dance – Electric Boogie’ van West Street Mob pakt de groep op ‘Attachings’ haar kwaliteit op. Rapper Slug heeft als hij op gang komt een heerlijke flow. Dat is hier het geval. Hij neemt de luisteraar makkelijk mee in zijn kijk op een uitgebrande relatie. Het is heerlijke en intelligente hiphop.

Binnen de elektronische beats blijft Atmosphere op de hele EP haar roots trouw. De elektronische mix op ‘Talk Talk’ had zo van de Gorillaz kunnen zijn. Funky ritmes in de geest van George Clinton komen samen met een stampende beat uit de hoogtijdagen van Egyptian Lover. Een zoekrondje op gastzanger Bat Flower levert weinig op, maar hij geeft het nummer een extra laag met de duidelijk door Damon Albarn geïnspireerde zang. En Slug die met een korte rap toch snel de show weet te stelen.

De Talk Talk EP mag dan qua geluid net een andere insteek hebben, het project is consistent met de rest van het oeuvre van Atmosphere. Fijne, inhoudelijk en goede hiphop die heerlijk wegluistert. Slug en Ant onderstrepen dat kwaliteit ook constant kan zijn en dat je daarbinnen nieuwe inspiratiebronnen kunt opzoeken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Atmosphere Label:Rhymesayers Entertainment
Cover Marika Hackman - Big Sigh

Marika Hackman - Big SighDe Engelse singer-songwriter en multi-instrumentalist Marika Hackman bracht...

Elephant

Elephant Stone - Back Into The Dream Uit Canada komt de band Elephant Stone . Back Into The Dream is het zesde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT