RECENSIE: Melech Kurek - Walk Thru

Kurek
recensie cijfer 2024-09-27 De Poolse musici Piotr Mełech en Wojtek Kurek spelen al ruim zeven jaar samen als Mełech Kurek. Die naam is zo simpel en recht-toe-recht-aan als het maar kan. Dat geldt niet voor hun muziek. Als je de achtergrond van beide artiesten even natrekt, dan krijg je een idee hoe zij samen gaan klinken. Mełech die hier bas- en sopraanklarinet speelt, is een componist die improvisatie omarmt. Daarnaast is hij een visual artist. Kuluk is een drummer/percussionist, die theatermuziek componeert. Hij werkt daarnaast met geluidsinstallaties. Het resultaat van hun muzikale samenwerking is een vrije vorm van jazz, doordrenkt met etniciteit.

Toch is Walk Thru geen ontoegankelijke plaat. Ja, je moet tegen afwisselende ritmes kunnen en open staan voor de avant-gardistische kant van de jazz, maar deze twee artiesten maken er geen onnavolgbare notenbrij van. Als je naar ‘Antique Shop’ luistert, hoor je dat Mełech hetzelfde blijft spelen, terwijl Kuluk voor de verandering zorgt. Dat is al helemaal het geval op ‘University’, waar de klarinet de drum blijft volgen. Het is te vergelijken met een professor die zijn studenten continue hetzelfde vertelt. Even denk je in een ‘loop’ te zitten, maar door de hard-zacht intonatie van Mełech weet je beter.

Dan zijn er nog de iets meer chaotische stukken, zoals ‘Main Square’. Hier weten zij heel mooi de wirwar van mensen op een plein muzikaal uit te beelden. Beiden lijken los van elkaar een richting op te gaan, maar zij verliezen het grote plaatje niet uit het oog. Hierdoor blijft het een compacte massa. Je zou dan denken dat een bibliotheek (‘Library’) een wat saaiere compositie zal zijn, maar niets is minder waar. De harde percussie van Kurek klinkt als een stempelautomaat, terwijl Mełech de noten (boeken) rangschikt.

Zij weten over het algemeen haarscherp de muziek te laten klinken, maar op ‘Old Town’ klinkt de klarinet als een stoffige saxofoon, terwijl de percussie de keistenen in de smalle stegen nabootst. De oerdrum op ‘Karaoke Club’ domineert nadrukkelijk, zoals je mag verwachten in een dusdanige uitgaansgelegenheid. Toch klinkt ‘Car Repair Shop’ een tikkeltje afwachtend en weet je nu niet wat je van het ‘Mushroom Field’ mag verwachten.

Mełech en Kuluk nemen ons met Walk Thru mee langs verschillende plekken, waar zij een muzikale kanttekening bij plaatsten. Je krijgt de indruk dat deze muzikale gidsen exact weten wat zij achter de deuren en stegen verwachten. Het is mooi gevonden, al zullen er luisteraars zijn die het op de zenuwen werkt. Voor de freestyle jazz-fan is dit wellicht te tam, maar ze zullen dit album zeker waarderen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Melech Kurek Label:Gusstaff Records
Siger

Siger - When We FlyHartein Dhoore (accordion) en Ward Dhoore (guiter, synths en mandola) vormen...

VOTCX

Voices Of The Cosmos - De Revolutionibus ”Voices Of The Cosmos project combines the achievements of astronomy with...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT