RECENSIE: Siger - When We Fly

Siger
recensie cijfer 2024-07-18 Hartein Dhoore (accordion) en Ward Dhoore (guiter, synths en mandola) vormen samen Siger. De twee broers spelen louter instrumentale folknummers met een Ierse feel. De eerste plaat heeft met name Vlaamse invloeden met uitsluitend Belgische songtitels zoals ‘Scheldewals’ en ‘Meiwals’. Hun tweede plaat When We Fly heeft een meer internationale uitstraling. ‘Back On Track’ vormt de kern van dit album.
De heren zijn blij dat ze weer internationaal op tournee kunnen en nieuwe avonturen in het buitenland mogen beleven. Op die manier komen ze onderweg op tournee tot inspirerende momenten die tot nieuwe nummers leiden.

Luisterend naar When We Fly staat de accordeon centraal. De sfeer van ‘Ierland’ heeft veel Celtic connections. Het tempo ligt laag en dat geeft een sereniteit aan de nummers die rustgevend is en je aanzetten om goed te luisteren. ‘Irish Bird’ is het mooiste nummer van de plaat, waarin het muzikale spectrum wordt uitgebreid met een flugelhorn. De sound is eigenlijk Mark Knopfler achtig in de jaren dat hij folk speelde, zoals in de filmmuziek voor Local Hero. ‘We’ll Meet Again’ is de single van het album en geeft aan dat Siger blij is weer te kunnen toeren. Immers voor muzikanten was de impact het grootst; niet zo vreemd dat ‘Back On Track’ ook een titel op de plaat is geworden.

Ierse folk klinkt vaak zo druk en in het hoge tempo gaat vaak alle nuance verloren. Siger doet dit op When We Flymet de speelse Vlaamse folk die spaarzaam is door weinig instrumenten te gebruiken, anders. Juist hierdoor ontstaat de kracht van de nummers, want nimmer heb je door dat ze met zijn tweeën spelen, zo hard wordt je in hen muzikale landschap getrokken. Je denkt dit is muziek van en door Ieren gemaakt, maar het duo komt uit de Vlaamse klei. Al doen de achternaam Dhoore toch ook wel een bepaalde Ierse roots vermoeden. When We Fly is een rijk folkalbum dat aangeeft dat je met minimale middelen een zeer rijk en afwisselend album kunt realiseren. De tien nummers zijn voorbij voordat je het weet. Alsof de tijd voorbij vliegt.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Siger Label:Xango Music
Cover Northern Resonance - Vision Of Three

Northern Resonance - Vision Of Three Northern Resonance is een trio muzikanten afkomstig uit Zweden. De twee...

VOTCX

Voices Of The Cosmos - De Revolutionibus ”Voices Of The Cosmos project combines the achievements of astronomy with...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT