RECENSIE: Northern Resonance - Vision Of Three

Northern
recensie cijfer 2024-08-29 Northern Resonance is een trio muzikanten afkomstig uit Zweden. De twee heren en dame hebben zich toegelegd op akoestische en instrumentale volksmuziek waarbij de viool een hoofdrol speelt. Maar dan geen gewone viool; Anna Ekborg Hans-Ers bespeelt de zogenaamde Viola D’amore. Dit hebben we maar even opgezocht op het altijd geduldige Wikipedia en de Viola D’amore is een viool die niet veel meer gebruik wordt en in het bezit is van extra resonantiesnaren, waardoor de noten langer ‘doorzingen’. Daarnaast bespeelt Jerker Hans-Ers een Hardanger Fiddle, dit is een Noorse viool met extra resonantie snaren die ook voor extra galm moeten zorgen. De derde muzikant in Northern Resonance, Petrus Dillner, gebruikt een Nyckelharpa, een indrukwekkend Zweeds instrument, verwant aan de draailier.

Het debuutalbum van Northern Resonance dat in 2020 uitkwam werd goed genoeg bevonden voor een Grammy nominatie. We zijn vier jaar verder en Vision Of Three is het tweede album van de drie muzikanten en bevat tien composities. De tien instrumentale werkjes zijn een weerslag van de ontwikkeling die de drie muzikanten hebben doorgemaakt in hun tijd die ze samen doorbrachten tijdens het componeren en het reflecteert tevens de reizen die ze samen hebben gemaakt en de plaatsen die ze daarbij hebben aangedaan. Het verklaart titels als ‘Kansas City’, ‘F*ck That Car’ en ‘Route 83’.

Dat de reiservaringen in de composities zijn verwerkt moet je willen horen. Ongetwijfeld hebben de drie muzikanten hun beelden erbij en als je je ogen dicht doet zou je die beelden kunnen oproepen, alleen ondergetekende wil het maar niet lukken. Wat hij hoort zijn tien knappe folkcomposities die laten horen wat een goede muzikanten de drie zijn, maar je moet er dan wel voor openstaan en vooral; het moet je ding zijn. Haal er uit wat u leuk vindt, uw recensent zal dit echt niet snel meer draaien en houdt de waardering dan maar in het midden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Northern Resonance Label:Xango Music
Cover Hartwin Dhoore - Dance Tunes

Hartwin Dhoore - Dance TunesVooropgesteld: Uw recensent zal nooit iemand aan de schandpaal nagelen...

Siger

Siger - When We Fly Hartein Dhoore (accordion) en Ward Dhoore (guiter, synths en mandola) vormen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT