RECENSIE: The bevis frond - Focus On Nature

Bevis
recensie cijfer 2024-07-20 De drijvende kracht achter The Bevis Frond is Nick Saloman. In zijn debuutjaar 1987 bracht hij met The Bevis Frond maarliefst drie albums uit. Een jaar later volgden er nog twee. Dat hij altijd een drukke baas is gebleven blijkt uit het feit dat de teller inmiddels op bijna vijftig studio- en live albums staat onder de naam The Bevis Frond. En dan hebben we zijn muzikale deelname aan andere bands (o.a. The Mundaynes) en projecten nog niet eens meegerekend.

Tussen de plaatopnamen maakt(e) Saloman ook nog tijd vrij voor zijn bemoeienis met platenlabel Psychic Circle, het runnen van underground muziekmagazine Ptolemaic Terrascope en zijn eigen platenzaak Platform One Records in Bexhill, een klein kustplaatsje aan de zuidkust van Engeland. Gelukkig vond Saloman nog een gaatje in zijn overvolle agenda voor een nieuwe plaat met The Bevis Frond: Focus On Nature.

Alsof het niks, is schudt Saloman op Focus On Nature maar liefst negentien nieuwe tracks uit zijn mouwen. Dit keer met muzikale ondersteuning van drummer Dave Pearce, gitaristen Bari Watts en Paul Simmons en bassist Louis Wigget. En Saloman’s eega Debbie Wileman levert ook nog enkele vocale bijdragen.

The Bevis Frond is gespecialiseerd in psychedelische rock vermengd met jingle jangle gitaarpop en een vleugje folk. Saloman’s voorliefde voor Amerikaanse punkpioniers The Wipers (vooral het gitaarspel) en Hüsker Dü (de melancholieke nummers van deze band) blijft ook niet te onderdrukken, want ook deze duikt hier en daar nog op. En de heftigere gitaarerupties op het album zouden zeker niet misstaan op een plaat van Neil Young met Crazy Horse.

Het openingsnummer ‘Heat’, met zijn hoekige gitaarlijn, is meteen een lekkere binnenkomer. En titelsong ‘Focus On Nature’ is zo’n melancholiek nummer waar The Bevis Frond, mede door de ietwat geknepen zangstem van Saloman, patent op lijkt te hebben.

‘Empty’ is een lekker voortstuwende sixties rocksong met hoofdrollen voor het farfisa orgel en de achtergrondzang van Debbie Wileman. En de uptempo rocksong ‘Jack Immortal’ is alleen al onsterfelijk door de onvergetelijke tekstregels: ”I got jumped by a bunch of drunks, and I was carrying a flute, with which I accidentally stabbed one in the eye, and he went down screaming”.

Met de negentien songs op Focus On Nature voegt The Bevis Frond c.q. Nick Saloman weer een parel toe aan zijn toch al meer dan indrukwekkende oeuvre. Hier past alleen een diepe buiging!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The bevis frond Label:Fire Records
Pom

POM - We Were Girls Together Pom bracht in 2024 The Rabbit Hole 7 inch single uit ter gelegenheid van...

Cover Hartwin Dhoore - Dance Tunes

Hartwin Dhoore - Dance Tunes Vooropgesteld: Uw recensent zal nooit iemand aan de schandpaal nagelen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT