RECENSIE: The Frontlines - Goodbye Paradise

Frontlines
recensie cijfer 2024-09-24 The Frontlines brengt hun eerste studioalbum Goodbye Paradise uit, in navolging van het live-album Radio Gouwestad (2022). Het drietal uit Gouda/Delft, René Bijloo (gitaar, zang), Joep Vink (basgitaar, achtergrondzang) en Ivan Weijdt (drums), weten al tien jaar het ‘Groene Hart’ wakker te houden met hun punkrock. Op het album worden zij bijgestaan door Wouter Dekker (gitaar, achtergrondzang).

Het album opent meteen lekker met lange gitaarhalen op ‘1989’ (“the revolution that wasn’t mine”). Je hoort dat de band al wat jaren meegaat: de leden voelen elkaar prima aan. De muziek lijkt op wat we al eerder gehoord hebben. Als je bijvoorbeeld naar het door Vink gezongen ‘Mushrooms’ luistert, dan hoor je ‘Teenage Kicks’ van The Undertones erin terug. Toch geeft dat niet: alle nummers worden met veel enthousiasme gebracht en dat maakt alles goed.

Vink opent met een vette bas het beste nummer op hun debuut: ‘Buy Now, Pay Later’. Hier weet de band al hun energie in te stoppen. Zo zeer zelfs dat de drumrol nog enige oefening vergt. Toch begin je hier met het meezingen van alle nummers op het album. Dat geldt zeker voor ‘Bought Dreams’: zodra je het gitaarriedeltje hoort, ben je verkocht. Het zijn met name de stevige nummers die beklijven, zoals het ruige en korte ‘Politically Correct’ of ‘My Big Mistake’ met zijn basintermezzo. Deze zullen het op elk podium goed doen.

Daarnaast is het album doorspekt met humeur. Luister maar eens naar het door blues doorspekte ‘Interview with an Employee’ (“Education? I can’t remember. Ambitions? I haven’t got none” ). En dan is er nog ‘Louis Theroux’,dat hun kijk geeft op de programma’s van de bekende BBC-presentator. (“digging past the facts/…/matters of controversy” ). Hier raken zij aan de ouderwetse punkmuziek uit de jaren zeventig.

The Frontlines brengt heerlijke stevige muziek op hun debuutalbum. Je hoort dat zij af en toe moeite hebben om hun instrumenten te beheersen, maar dat heeft ook wel weer zijn charme. Zij weten ook wel dat er nog heel wat moet gebeuren, voordat er een tweede album komt. Toch blijft het een album dat je vaak genoeg kunt luisteren, zeker als je even zin hebt in een potje ouderwets rocken. Daar zal het niet aan liggen!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:The Frontlines Label:Eigen Beheer
ZEA

Zea - We Are Still Each other`s Only Hope Zea is Arnold de Boer op zang, gitaar, trompet, synths en sampler. De band...

Pom

POM - We Were Girls Together Pom bracht in 2024 The Rabbit Hole 7 inch single uit ter gelegenheid van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT