RECENSIE: Oriane Lacaille - iViV

Oriane
recensie cijfer 2024-08-27 iViV is het debuut van Oriane Lacaille, een Franse zangeres met roots in Réunion, een Frans overzees eiland ten oosten van Madagaskar. Op het album is een mooie samensmelting te horen van al deze elementen, zowel muzikaal als qua taal, want de teksten zijn deels in het Creools.

Ritme is essentieel in muziek en wordt hier benadrukt door het gebruik van veel percussie, waarbij er behoorlijk wat repetitie is. Het geeft bij tijd en wijlen een gevoel van een bezwering; alsof je als luisteraar onderdeel wordt van een obscure cult, waarbij er allerlei mantra’s gehanteerd worden om je in een soort van auditieve hypnose te brengen.

Een kleine bestudering van de, veelal Franse teksten, leert echter dat het allemaal niet zo dramatisch is. Wel licht poëtisch, want de eerste track 'Je Suis La Fleur Qui Ne Poussera Jamais' betekent bijvoorbeeld: “Ik ben de bloem die nooit zal groeien”.

'Aoicha Dancefloor' is ritmisch gezien een bijzonder exotische uitstap. De muziek lijkt over zichzelf te struikelen. Dat komt ietwat bevreemdend over, maar het maakt het wel een track die onmiddellijk opvalt en origineel is. Op 'Ride' wordt er ook mooi met verschillende maatsoorten gespeeld, waardoor je als luisteraar steeds op het verkeerde been wordt gezet.

Nummers als 'Fler' en 'Timo' hebben een zomerse klank, waarbij je je direct waant in een auto met open dak die ergens langs de kust rijdt.

Opvallend is ook de titeltrack, die erg doet denken aan de Franse yé-yé uit de jaren '60, van o.a. Françoise Hardy en Serge Gainsbourg. Teksten worden deels gefluisterd, waardoor je als luisteraar gedwongen wordt om je aandacht erbij te houden, wat dan ook wel weer een uitdaging is als je niet helemaal thuis bent in de taal.

Over de hele linie is iViV een origineel en interessant album, waarbij verschillende stijlen en ritmes elkaar moeiteloos af lijken te wisselen. Wél is het zo dat er veel herhaling zit in de nummers, waardoor na verloop van tijd de verrassing in de nummers ontbreekt.
Recensent:Gijsbert Ambachtsheer Artiest:Oriane Lacaille Label:Pias
Cover Bixiga 70 - Vapor

Bixiga 70 - Vapor Bixiga 70 is een negenkoppig afrobeat gezelschap uit Sao Paolo, Brazilië....

IVARH

Ivarh - Huñvre Ivarh is een band uit Frankrijk, maar niet zomaar Frankrijk, nee Ivarh komt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT