RECENSIE: El Perro Del Mar - Big Anonymous

El Perro
recensie cijfer 2024-07-15 De Zweedse singer-songwriter Sarah Assbring brengt al sinds 2006 albums uit onder de weinig poëtische naam El Perro Del Mar, dat letterlijk zeehond betekent. Het uitbrengen van platen gaat wel met steeds grotere tussenpozen gepaard, want het vorige album (KoKoro) dateert alweer van acht jaar geleden. Het zal ongetwijfeld het gevolg zijn van het feit dat Assbring de laatste jaren een veelgevraagd componist is van film– en theatermuziek.

Het nieuwe album van El Perro Del Mar, dat uitkomt via City Slang, heet Big Anonymous. De composities op het album zijn een gezamenlijke inspanning van Sarah Assbring, Jacob Haage en Petter Granberg. Met uitzondering van ‘Please Stay’, een song van Burt Bacharach en Bob Hilliard.

Wat bij El Perro Del Mar vooral in het oor springt is de loepzuivere stem van Sarah Assbring. Die engelachtige stem en de dromerige atmosfeer van de muziek roepen herinneringen op aan de hit ‘Falling’, de theme song van de tv-serie en latere bioscoopfilm Twin Peaks, gezongen door Julee Cruise en gecomponeerd door Angelo Badalamenti en David Lynch.

Het album opent met de korte instrumentale ambient track ‘Underworld’. De dromerige zang en de statige muzikale omlijsting van ‘Suburban Dreams’ vormen een fraai vervolg. De tekst van Assbring zou een verwijt kunnen zijn aan een te afwachtende geliefde: ”You wait for change, ‘til change is too late, that’s why you cry, your suburban dreams”.
Met ‘Cold Dark Pond’ en ‘In Silence’ blijft Assbring nog even in donkere sferen hangen. Het daarop volgende ‘The Truth The Dead Know’ is een instrumentaal intermezzo.

De Burt Bacharach song ‘Please Stay’ wordt bijna onherkenbaar gebracht. Maar hoewel de versie mijlenver verwijderd blijft van de oorspronkelijke doo wop versie van The Drifters, blijft het lied ook in de verwrongen versie van El Perro Del Mar fier overeind. Dat is de kracht van een goede song. Het nummer vormt enigszins een stijlbreuk op het album maar zorgt ook voor een verfrissende afwisseling.

Met de loodzware trilogie ‘One More Time’, ‘Wipe Me Of The Earth’ en ‘Kiss Of Death’ lijkt de dag des oordeels aangebroken voor Sarah Assbring. Tekstfragmenten als ”When it’s my turn, I’ll be on my knees”, ”This life has a deal with me…..Wipe me off this earth” en ”I’m living with the kiss of death” getuigen van een ware afrekening.

Maar gelukkig komen Sarah Assbring en de luisteraar, na drie kwartier te hebben gebivakkeerd in het duistere universum van El Perro Del Mar, alsnog met de schrik vrij. Happend naar adem, dat wel!
Recensent:Bart Slaats Artiest:El Perro Del Mar Label:City Slang
Cover Aesop Rock - Integrated Tech Solutions

Aesop Rock - Integrated Tech SolutionsVerwar Aesop Rock! niet met A$AP Rocky; de New Yorker Ian Matthias Bavitz...

ZOJ

ZOJ - Fil O Fenjoon Zoj is een paar dat elkaar heeft gevonden in de liefde voor muziek. De naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT