RECENSIE: Augustus Muller - My Animal

Augustus Muller
recensie cijfer 2024-07-20 Augustus Muller werd geboren op 22 juli 1989 in Northampton, Massachusetts, VS. Hij is een componist, bekend van The Runner (2022) en de plaat Cellulosed Bodies, die ook dezelfde donkere sfeer heeft als My Animal. Toch is My Animal wat lichter en commerciëler. De synthesizerthema’s die hij voor deze film produceerde luisteren aangenaam weg. Vangelis is inmiddels overleden en Augustus Muller heeft mogelijkheden om net zulke mooie platen te maken. Nu is dat nog in dienst van filmmakers.

De start met ‘Transformation #1’ direct een volwaardig nummer is veelbelovend. Om de songflow er in te houden voor de luisteraar moet je veel goede korte nummers skippen om te kunnen genieten van volwaardige (minimaal 2 minuten) tracks. ‘Transformation #1,2,3’ weten het best te beklijven. Stevige synths met een lekkere dikke beat. ‘Making Love’ is een mooi rustig nummer in slow motion. Bij ‘Sudden Loss’ denk je bij de start nu komt ‘Conquest Of Paradise’, maar het blijft bij dreiging met een mooie spanning. De synthesizer staat centraal en de eerste 2 nummers zijn uptempo met lekkere synthesizer deuntjes in de richting van de Human League sound, maar dan zonder zang. ‘A Walk Home’ is een tussendoortje met spanning a la Vangelis. Helaas is het echter veel te kort om te beklijven. De soundtrack is donker, maar het is dan ook de soundtrack bij een sombere, donkere film. Zo zijn er nog een aantal nummers die sterk openen, zoals ‘Casino Drive’ en ‘Hockey Tryouts’, maar deze zijn voor de luisteraar niet interessant doordat ze amper 1 minuut duren. Dat heb je wel vaker met pure filmmuziek, waarbij er in dit geval 41 minuten maar liefst 24 nummers doorheen worden gejast. Voor een muziekliefhebber is de korte duur per nummer af en toe lastig. Een melodie of thema heeft immers herhaling nodig om zich in je brein te nestelen. Beluistering van My Animal is echter een hele prettige luisterervaring.

Om volledig te kunnen genieten van de songs is het gewoon wachten op een best of. Of van het geheel zelf een playlist maken van songs met kop en staart van Muller zijn filmmuziekproducties tot nu toe. De filmscore staat namelijk al op 3. Concluderend is bij My Animal de verhouding iets te veel filmmuziek en te weinig zelfstandige songs. Dat houdt de begeerte er in voor de volgende plaat.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Augustus Muller Label:Nude
Cover Iron & Wine - Who Can See Forever Soundtrack

Iron & Wine - Who Can See Forever Soundtrack Iron & Wine , het project rond Sam Beam, staat voor lo-fi folkmuziek met...

Cover Gruff Rhys - Sadness Sets Me Free

Gruff Rhys - Sadness Sets Me Free Naast zijn solowerk en diverse projecten (waaronder Neon Neon) is Gruff Rhys...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT