RECENSIE: Lucidvox - That`s What Remained

Lucidvox
recensie cijfer 2024-08-26 Het Russische Lucidvox brengt na drie releases in eigen beheer nu haar tweede plaat uit bij het Hamburgse Glitterbeat label. That’s What Remained heet het weinig hoopvol getitelde album.

Lucidvox bestaat uit vier dames: Alina op zang en toetsen, Galla op gitaar, Anna op basgitaar en Nadezhda op drums. Voor een bredere sound riep Lucidvox dit keer de hulp in van enkele gasten op trompet, tuba, viool en gitaar en wat extra (backing) vocals.

Het proces om te komen tot het nieuwe album begon al in 2020, vlak na het uitbrengen van het vorige album We Are. Het werd een ware beproeving voor de dames als gevolg van de uitbraak van de corona pandemie en de oorlog die Rusland begon in de Oekraïne. Met alle gevolgen van dien. Roerige tijden dus voor het Russische kwartet. Maar het resultaat van hun geduld en inspanningen mag er zijn.

Openingstrack ‘There Ahead’ drijft op drone-achtige noise klanken waar halverwege een ritme aan wordt toegevoegd. Daarna volgen de blazers en de vocalen. ‘Naidiya’ begint wat weifelend met een krakkemikkig synth deuntje maar transformeert langzaam naar een eigenzinnige folksong met karakteristieke Oost-Europese zanglijnen en stemmige blaaspartijen.

Op ‘Don’t Look Away’ wordt de gitaar voor het eerst prominent in stelling gebracht. De industrial aandoende gitaarriff levert een mooi gevecht met de stuiterende drums en de zangstem van Alina Evseeva.

Het traag op gang komende ‘Wandering’ klinkt als een ware dodenmars. Daar zijn vooral de melancholiekee tuba klanken debet aan. Op ‘All Frozen’ en het tweede stuk van titelsong ‘That’s What Remained’ blijkt dat Lucidvox ook niet vies is van een potje krautrock.

De psychedelische folkrock van Lucidvox leunt op That’s What Remained minder op zware gitaarriffs dan op voorganger We Are. En dat is niet per definitie een stap terug. De sacrale zang en de over elkaar buitelende ritmes zijn gelukkig wel gebleven.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Lucidvox Label:Glitterbeat
Extensa

Extensa - ExtensaGussstaff Records uit Polen staat enigszins bekend om zijn vernieuwende...

Cover Iron & Wine - Who Can See Forever Soundtrack

Iron & Wine - Who Can See Forever Soundtrack Iron & Wine , het project rond Sam Beam, staat voor lo-fi folkmuziek met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT