RECENSIE: Thorium - Extraordinary Journeys Part I

Thorium
recensie cijfer 2024-07-22 Het Belgische Thorium is al weer aan haar derde album toe. Thorium is natuurlijk het kindje van gitarist Tom Tee, die we ook van Entering Polaris kennen. Hij heeft het er maar druk mee, die Tom en blijkbaar liggen er nog genoeg ideeën op de plank, want de titel van de Thorium nieuweling is Extraordinary Journeys Pt.I wat impliceert dat er dus ook nog een tweede deel aan gaat komen.

Waar Thorium op Extraordinary Journeys Pt.I voor staat is inmiddels wel duidelijk; goed in het gehoor liggende powermetal met een progressief randje. Het is naast het inventieve gitaarspel van Tom Tee zelf natuurlijk ook de flexibele stem van David Marcelis die de songs naar een hoger plan trekt. De band heeft daarmee wel wat raakvlakken met de progressieve powermetal van bands als Iced Earth en Kamelot. Tekstueel put de band uit de klassieke avonturiersverhalen en bijzondere reizen (we denken dan gelijk aan Jules Vernes).

Na een intro volgt ‘Age Of Adventure’ dat start als een redelijk standaard powermetal nummer maar tegen het eind wat symfonische elementen prijsgeeft. Ook ‘Across The Nations’ is nog redelijk standaard, maar ’Nightfall’ heeft al dat gedragen en epische wat dit soort muziek zo onweerstaanbaar maakt. Vooral de riff is mooi. Ook ‘Bushido’(Disposable Heroes Theme)’ en ’Thorium’ hakken er ook nog stevig in zonder als inwisselbare eenheidsworst te klinken.

Na het door een koor in Latijn gezongen ‘Morituri Te Salutant’ dat mooi overloopt in het afwisselende ‘Gladiator’ komen nog twee lange songs, waarvan het afsluitende ‘Echoes Of Lost Souls’ negen minuten klokt en als een soort duet wordt gezongen door David Marcelis en gitarist Dario Frodo. Het tweede deel van het album is dan ook het meest epische deel van het album in vergelijking met het eerste deel.

Ook Extraordinary Journeys Pt.I stelt niet teleur al weet je inmiddels wel wat je mag verwachten van Tom Tee en zijn mannen. Als het komende tweede deel hetzelfde niveau weet aan te tikken mogen we niet klagen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Thorium Label:Freia Music
Cover Shocker - Fractured Visions Of The Mind

Shocker - Fractured Visions Of The Mind Schocker is een Belgische metalband die is opgericht en bedacht door zanger...

Cover Poseydon - Through The Gate Of Hatred And Aversion

Poseydon - Through The Gate Of Hatred And Aversion Potverdorie zeg, als je metalliefhebber bent en uit België komt zit je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT