RECENSIE: Navigate - Nothing Ever Happens Around Here

Navigate
recensie cijfer 2024-10-01 Nederland heeft er weer een talentvolle band bij: Navigate. Het viertal uit de omgeving van Utrecht weet op hun debuutalbum Nothing Ever Happens Around Here heerlijke rock te brengen. Dat zij er drie jaar over gedaan hebben om dit album te maken en uit te brengen is merkbaar: de twaalf nummers klinken zeer professioneel en het album is goed uitgebalanceerd. Als luisteraar wordt je vermaakt, zeker wanneer je blij wordt van het stevige werk van Editors, Feeder of Biffy Clyro.

Opener ‘Around Here’ zet direct de standaard: melodieuze alternatieve rock, dat net even anders klinkt. Het helpt dat Finn Donders een hele warme en overtuigende stem heeft: als hij “Nothing happens around here” zingt, wil je mee zingen. De band probeert dat ook op ‘Stuck Today’ waar “I was born to run/but my legs can’t carry so much weight/It’s like I’m stuck in a circle” het refrein dicteert. Het klinkt leuk, maar waar dit nu op slaat? Later op ‘Where Do You Go’ komt het zelfde thema terug met “And my dreams are an illusion in which I try to run/But I can’t get any further, because my legs are numb”. Wat wil Navigate ons nu vertellen?

Het album is genieten, wanneer je niet al teveel aandacht geeft aan de teksten en je alleen concentreert op de muziek. Dan kun je je voorstellen dat een festivalpubliek meezingt op het stevige ‘Synthesize’. Ook het basgedreven ‘Everything’ en ‘Feel Your Pain’ met dat stekende synthesizerlijntje op het einde zijn ijzersterk. De rustige nummers (‘Asleep’ en ‘Coming Home’) zijn niet alleen goed uitgedacht, zij worden uitstekend vertolkt. Er staan ook een aantal aparte nummers op het album, die soms wel (‘Satellite) en soms niet (‘Drunk Thoughts In The Afternoon’) werken. Dat rapper Vincent Tesoro op ‘Belong’ meedoet is leuk bedacht, maar hij heeft niet echt een toegevoegde waarde.

“Veel luisterplezier” staat op de kaart die vader Justin Kniest gevoegd heeft bij het debuutalbum van Navigate, de band van zijn zoon Julian. Dat hij trots mag zijn, wordt je wel duidelijk na het beluisteren van het gehele album. Muzikaal is dit echt een band om in de gaten te houden: tekstueel mag er nog wel iets minder gecompliceerd nagedacht worden.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Navigate Label:Eigen Beheer
Cover Mark Lotterman - Stedentrip

Mark Lotterman - StedentripDe Rotterdamse singer-songwriter Mark Lotterman heeft voor het eerst...

Rieany

Rieany Janssen - Songs For Rieany Plus De band Rieany Plus bestaat uit zangeres Rieany Jansen (met een iets hees...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT