RECENSIE: Them Dirty Dimes - Empty Pockets

TDD
recensie cijfer 2024-07-21 Empty Pockets is het tweede album van Them Dirty Dimes. De band is het geesteskind van zanger Gijs de Groot (gitaar, cello, klokkenspel) en songwriter Johan Stolk (mandoline, banjo, gitaar, achtergrondzang) aangevuld met een flinke lijst aan (gast)muzikanten.

Them Dirty Dimes maakt rootsmuziek met zowel Europese invloeden (gypsie, folk) als Amerikaanse invloeden (o.a. swing, bluegrass, country). Album nummer twee komt wat moeizaam op gang met ‘Huddle By The Fire’, maar vanaf track twee (‘Don’t Let Me Be’) heeft het gezelschap de stijgende lijn te pakken.

Bij de country van ‘Don’t Know Where I’m Bound’ (met een vleugje Tom Waits) schieten Them Dirty Dimes voor het eerst met scherp. En niet voor het laatst. ‘Stack ‘em Up’ is ook zo’n voltreffer, waarbij verhalenverteller Gijs de Groot klinkt als Stan Ridgeway en de band als Wall Of Voodoo: ”Five men sitting in a bar, with a deck of cards…….”. Zo’n verhaal kan natuurlijk nooit goed aflopen!

Op het sober uitgevoerde ‘Verse Of The Dawn’ schittert de stem van Gijs de Groot naast de strijkers van de Dutch String Collective en celliste Judith Groen. De tekst van ‘Love On Wheels’ is gebaseerd op een gedicht van Willem Wilmink, ‘Echtpaar In De Trein’.

Op de murder ballad ‘Forever A Prisoner’, gezongen met zangeres VanWyck wordt het hoge niveau weer opgepakt en overheersen de Europese folkinvloeden: ”Jaaai Daaai Daptadadada, Jadadaai Daai Daai”. Ook de aanstekelijke gypsie swing van ‘Shadows In The Night’ werkt goed op plaat en maakt vooral nieuwsgierig naar de band live. De toevoeging van een banjo zou het vuurtje zelfs nog wat verder kunnen opstoken. Misschien iets voor op het podium?

Op ‘Hangman’ zijn alleen Gijs de Groot op zang en Johan Stolk op akoestische gitaar te horen. Meer heeft de song niet nodig. En het album sluit af met de country tranentrekker ‘Hang On Rosie’, waarbij de achtergrondzang van trompettist Joas Zuur mooi kleurt met de zangstem van Gijs de Groot.

Verder mag ook de pedal steel bijdrage van David Gram (o.a. Blackbird en Tim Knol) niet onvermeld blijven.
Na het beluisteren van het album Empty Pockets kan je maar één ding doen. Ga de band live uitchecken, want Them Dirty Dimes zal het prima doen op één van de vele lokale zomerfestivals.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Them Dirty Dimes Label:Harvest
LAB

L.A.B. - IntroducingAls je uit Nieuw Zeeland komt dan is het niet makkelijk om in Europa...

Timo

Timo de Jong - Heart At Rest Heart At Rest is de debuutplaat van Timo De Jong . De plaat stamt al uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT