RECENSIE: Yellofox - For The Dreamers

Yellofox
recensie cijfer 2024-09-27 Uit Den Haag komt de band Yellofox. For The Dreamers is het tweede album van de band rond zanger/gitarist Marc Mosmans en zangeres/celliste Jorieke de Vet. Vanaf het openingsnummer 'New York' weet je direct waar je aan toe bent. Liefhebbers van Jackson Browne, The Eagles en andere jaren '70 mastodonten kunnen hun hart ophalen bij het beluisteren van deze langspeler. Gaandeweg dringen zich nog veel meer referenties op, maar het voelt vaak toch dat je een groep te kort doet wanneer de nadruk gelegd wordt op verwijzingen.

Er is een mooie mix tussen uptempo en rustig en er zijn fraaie instrumentaties met het gebruik van onder andere saxofoon en strijkers. In de vorige eeuw waren er nog serieuze budgetten voor kleine klassieke ensembles om een zacht bed toe te voegen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en daarom is het vertrouwd om te horen dat die leegte op bijvoorbeeld 'Seasons' wordt opgevuld. Het geeft extra diepte en originaliteit aan het geluid van For The Dreamers.

De stemmen matchen prachtig met elkaar en dat bewijst eens te meer dat een band met zowel mannen als vrouwen qua dynamiek in zang bijzonder veel mogelijkheden biedt. Geheel in de stijl ontbreekt de mandoline ook niet. Een instrument dat op zichzelf wat onrustig aan kan doen, maar als het goed gebruikt wordt een prachtige toevoeging is. Die combinatie is hier in vertrouwde handen en de akkoorden die gebruikt worden roepen direct een zomerse sfeer op. Daar is een technische verklaring voor, maar het is lastig om dat in een algemene recensie te benoemen. De vakjes voor een geslaagde americana/westcoast plaat worden keurig afgevinkt, zonder dat het als een trucje of plichtmatig aandoet. Het is misschien een cliché, maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat het een ideale soundtrack zou zijn voor een roadtrip, waarbij het land nog niet eens per se Amerika hoeft te zijn.

For The Dreamers is een productie om erg vrolijk van te worden en er klinkt oprecht enthousiasme door. In een tijd waarin er zo ontzettend veel muziek beschikbaar is voelt dat als een verademing. Daarmee is Yellofox een band met grote potentie waar nog veel moois in het verschiet lijkt te liggen.
Recensent:Gijsbert Ambachtsheer Artiest:Yellofox Label:Sonic Rendezvous
Cover Deecracks - 20 Years. A Frantic Effort

Deecracks - 20 Years. A Frantic Effort Deecracks is een punkrocktrio uit Klagenfurt, Oostenrijk met een voorliefde...

Cover Danielle Nicole - The Love You Bleed

Danielle Nicole - The Love You Bleed Danielle Nicole is een terecht zevenvoudig winnares van de Blues Music...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT