RECENSIE: Justin Currie - What is Love For

Justin Currie – What is Love For
recensie cijfer 2007-12-03 Je bent wethouder van Nijmegen of de zus van John de Mol en je vraagt je samen met Justin Currie af: ‘What is love for’. Dan moet je de plaat van Justin Currie niet op een mistige zondagmorgen gaan draaien.

Justin Currie is bekend van de Schotse formatie Del Amitri. Daarmee maakte hij tussen 1982 en 2002 naam als een erg goede songwriter. Het waren de omstandigheden die zijn solo-project inleidde en het album What Is Love For tot resultaat had. Del Amitri werd gedumpt door Universal en de band besloot het verder dan ook maar voor gezien te houden. Currie ging op vakantie naar Spanje, om zich daar vervolgens zo lam als een aap te blowen. Terwijl hij stoned was luisterde hij naar Luci Battisti’s albums uit de jaren zeventig en zag het licht. Althans, dat beweert hij.

Zelf ben ik bang dat Justin de laatste tijd wat in een dal gezeten heeft en daar nu enig financieel gewin uit probeert te halen. Elk nummer kun je moeiteloos in je radioprogrammering opnemen, want het is absoluut muzikaal. Geheel in de singer-songwriter style sleept hij zich voort met stellen van moeilijke vragen en beschrijvingen van zijn diepste gevoelens, begeleid door een competent muziekensemble.

Hij probeert er echt wel wat van te maken. ‘Not so sentimental now’ zingt hij op de tweede track. Je merkt dat de man ook wel begrijpt dat je in dit aardse tranendal, zelf zo nu en dan je zinnen eens moet verzetten. Er zijn dan ook wel aanzetten waaruit blijkt dat hij zelf ook liever een plaat opzet die lekker swingt. Maar de producer heeft waarschijnlijk gezegd dat de liedjes toch een beetje in dezelfde sfeer moeten blijven dus blijft het strijkje voortdurend in de buurt wanneer de gitarist probeert een hardrockrefreintje in te zetten. Zo blijft de hele plaat binnen een zeer beperkte bandbreedte. De zang is op zich goed, maar te eentonig om te kunnen boeien. Op de hele plaat is geen verrassing te ontdekken. Dus wanneer je bij track nummer tien aangeland bent, ben je blij dat het nog maar zaterdag is en je nog tijd hebt om deze cd te gaan ruilen.

Het antwoord op de vragen van Justin komt dan ook in het laatste nummer, moet je moeilijk doen? ‘No, surrender’. En zo is het. De cd leg ik in de auto en op verre ritten ga ik ‘m nog eens draaien. Al moet je dan natuurlijk niet in slaap vallen en je auto tegen een boom parkeren. Vinden ze dan nog die cd van Justin in de auto, dan denken ze misschien ook nog dat je het met opzet hebt gedaan.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Justin Currie Label:Ryko Disc
Jill Cunniff - City beach

Jill Cunniff - City Beach Jill Cunniff , ergens zegt het je misschien wel wat maar wie is dat ook...

Will Hoge –Draw the curtains

Will Hoge - Draw the Curtains Dat Nashville de country hoofdstad is weten veel mensen. Dat men er ook oor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT