RECENSIE: Tricky - Knowle West Boy

Tricky – Knowle West Boy
recensie cijfer 2008-07-30 Na een aantal nogal lauw ontvangen releases, die bij ondergetekende eigenlijk ook maar mondjesmaat of helemaal niet de lade van de cd-speler vonden, zit je er niet meer echt vol verwachting op te wachten, maar na een adempauze van vijf jaar is daar hoe dan ook toch ineens nieuw plaatwerk van Tricky. En eerlijk is eerlijk, op Knowle West Boy horen we een redelijk herboren Tricky; sterker nog, het is van sinds zijn fenomenale debuutalbum Maxinquaye (1995) geleden dat de goede man uit Bristol nog zo heeft weten te bekoren. Okee, die vergelijking met Tricky’s debuutalbum is misschien net iets te veel lof van het goede, maar het introspectieve Knowle West Boy mag er eenvoudigweg beslist zijn.

Voorzien van een gezonde dosis gretigheid, speelsheid en vakmanschap serveert Tricky hier een dertiental grotendeels zelf geproduceerde tracks. Naast zijn eigen karakteristieke hese stemgeluid heeft Tricky, zoals altijd, gebruik gemaakt van vocaal talent afkomstig uit diverse windstreken en haalt hij z’n inspiratie uit zeer uiteenlopende genres. Ieder nummer heeft zo dan ook z’n eigen sfeer (dromerig, agressief, donker, -relatief- lichtvoetig) en past in een ander hokje (triphop, blues, rock, dancehall, pop, postpunk, hiphop), maar het blijft telkens typisch Tricky waardoor de samenhang van het album beslist gewaarborgd blijft.

De heerlijke bluesy opener ‘Puppy Toy’ (met dank aan de Christina Aguilera-achtige strot van zangeres Alex Mills), het bezwerende Portishead-achtige ‘Past Mistake’ (met vocalen van Tricky’s inmiddels ex-vriendin Lubna), het boze punky ‘Council Estate’, de hypnotiserende dancehall track ‘Bacative’ en het lekker rockende ‘C’mon Baby’ zijn de sterkste troeven hier. Maar ook bijvoorbeeld het broeierige, politiek geëngageerde hardcore rap nummer ‘Coalition’, de Zero 7-achtige nummers ‘Cross To Bear’ en ‘School Gates’ en het luchtige rocknummer ‘Far Away’ scoren een voldoende.

De electro-rock makeover van Kylie Minoque’s sensuele wereldhit ‘Slow’ is dan weer wat doorsnee en ook het als een N.E.R.D.-skit klinkende ‘Joseph’ valt niet helemaal lekker. Maar Tricky levert overall een bezield, oprecht en meeslepend tegelijkertijd rauw, beklemmend en eigenzinnig doch poppy, fris en toegankelijk album af dat bij iedere luisterbeurt aan intensiteit wint.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Tricky Label:Domino Records
The Herbaliser – Same As It Never Was

The Herbaliser - Same as it never wasIn de vroege jaren ’90 kwam het duo Jake Wherry en Ollie Teeba, beiden...

Lou Lou & The Guitarfish - Lou Lou & The Guitarfish

Lou Lou & The Guitarfish - Lou Lou & The Guitarfish Twee dagen hadden Lou Lou Rosenthall en haar band The Guitarfish er voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT