RECENSIE: Oceansize - Feed to Feed

Oceansize- Feed To Feed
recensie cijfer 2009-10-16 Het uit Manchester afkomstige Oceansize is vanaf de start in 1998 al een eigenzinnige band geweest. Wars van alle trends maakt de Engelse band een muzieksoort die bijna als een genre op zich valt te typeren. De vijfmans formatie is nog het best te omschrijven als het Engelse equivalent van Tool, al klinkt en oogt Oceansize heel erg Engels. De muziek van de heren bevat behalve invloeden van Tool ook verwijzingen naar Placebo, Porcupine Tree, Isis, en zelfs Pink Floyd. Sinds hun oprichting heeft de band drie puike studioalbums uitgebracht, waarvan Frames uit 2007 het meest indrukwekkende werkstuk is.

Omdat de band in 2008 tien jaar bestond werd die gelegenheid aangegrepen om maar liefst drie dvd’s uit te brengen, met als titel Feed To Feed. Over het uitbrengen van een dvd is Oceansize een heel andere mening toegedaan dan de gemiddelde band. Bijna elke groep zoekt een mooie locatie uit, brengt haar grootste hits ten gehore en voegt daar nog wat extra’s aan toe in de vorm van een tourreport en wat clips. Oceansize pakt de zaken echter heel anders aan. Men vond het blijkbaar nogal moeilijk een keuze te maken uit het repertoire omdat elk album als een geheel wordt beschouwd. Aldus besloten de mannen uit Manchester per avond elk album in zijn geheel te spelen en vast te leggen op dvd. Zo zijn drie avonden in de knusse Roadhouse in Manchester het domein van Oceansize.

Het zaaltje, met laag plafond, is in feite ongeschikt voor de opnamen maar brengt door zijn intimiteit de sfeer van de muziek van Oceansize goed op de kijker over. Op het kleine podium struikelen de muzikanten bijna over elkaar en over de apparatuur, hoewel juist door het besloten karakter de muzikaliteit van de band geweldig benadrukt wordt. We kijken bijna letterlijk in de ziel van zanger en gitarist Mike Vennart en vooral het subtiele drumwerk van een uiterst geconcentreerde Mark Heron wordt mooi in beeld gebracht. Als kijker heb je echt het idee in het zaaltje te staan en heb je het gevoel met de band mee te spelen. Op de eerste avond is het de beurt aan het debuut Effloresce. Het gehele album is één grote soundtrip en wordt bijna als één nummer gebracht. Voor je het weet wordt je meegevoerd in de progressieve en soms spacy klanken van het vijftal. De band is zeer geïnspireerd al is de zang van Vennart niet altijd even sterk, hoewel hij prima overeind blijft en een aimabele frontman blijkt te zijn. Het tweede album Everyone In position is weliswaar wat minder overtuigend maar wordt degelijk neergezet. Op de slotavond wordt Frames gespeeld, het album waarop alles van de eerste twee platen op zijn plaats valt. Fantastische nummers als ‘An Old Friend Of The Christy’s’ en het tegendraadse ‘Sleeping Dogs And Dead Lions’ worden geweldig gespeeld en nemen je mee naar andere werelden. De toegiften tijdens de drie avonden komen van EP’s en singles.

Elk schijfje duurt ongeveer anderhalf uur, maar verveelt geen moment. Een gewaagd maar geslaagd project. De drie dvd’s zitten verpakt in een fraaie gelimiteerde box, samen met vier cd’s van dezelfde optredens, en is voor elke Oceansize fan alvast het ultieme, wat vroege, kerstcadeau.


Eerdere recensies van Oceansize:
- 27-09-2007: Frames.
Recensent:Jan Didden Artiest:Oceansize Label:Superball Music
INME – Herald Moth

InMe - Herald MothMensen denken vaak in hokjes. Wanneer je eenmaal een etiket wordt opgeplakt...

Crookers – I Love Techno 2009

Crookers - I Love Techno 2009 Ze zijn verantwoordelijk voor het succes van ‘Day ’n Night’, de zomerhit van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT