RECENSIE: Joel Plaskett - Three to One

Joel Plaskett – Three to One
recensie cijfer 2010-08-24 “All the good things come in threes,” zingt Joel Plaskett in ‘Through & Through & Through’, en aan dat motto houdt de Canadese zanger zich ook, bijna op het obsessieve af. Hij heeft een voorliefde voor titels zoals de bovengenoemde, die bestaan uit een drievoudige herhaling van een woord. Zijn vorige album Three , dat bestond uit drie cd’s met elk negen tracks, verscheen op 24-03-09 en kostte $66 – maar dan had je ook wel een stoel in de eerste twaalf rijen bij een concert erbij.

Genoeg gerekend. Want hoe erg Plaskett ook gehecht is aan zijn lievelingsgetal, hij snapt ook wel dat hij niet overal even beroemd en geliefd is als in zijn thuisland, waar hij een aardige kast vol awards heeft gewonnen, en dat een triple-disk misschien een wat al te groot engagement van de beginnende luisteraar vergt. Daarom heeft hij op Three To One zijn dertien(!) favoriete tracks van Three bijeengebracht, opdat men ook buiten Canada moge genieten van zijn liedjes. En dat was een goede zet. Ondanks de vele blues-, country-, folk- en bluegrassinvloeden is Three To One een popalbum met een behoorlijk fris, eigentijds geluid. En ondanks het feit dat het album een compilatie is, klinkt het als een geheel. Goed, Plaskett is geen fantastische zanger, maar hij wordt bijgestaan door Rose Cousins en Ana Egges, die allebei ook zangeressen in hun eigen recht zijn. Bovendien zingt hij zijn liedjes met de oprechtheid die goede singer-songwriters eigen is.

Het album is overwegend rustig, maar elk nummer is rustig op een eigen manier. ‘Rewind Rewind Rewind’ heeft een Cubaans bijsmaakje, ‘Safe In Your Arms’ is een gevoelige ballad over een roadtrip, en afsluiter ‘Wishful Thinking’, oneindig als een rechte weg naar de horizon, is lekker bluesy à la Canned Heat. Ook de nummers met wat meer energie, zoals ‘Through & Through & Through’ en het Iers klinkende ‘Sailor’s Eyes’, mogen er wezen. ‘Run Run Run’, misschien wel het hoogtepunt van het album, verenigt het beste van twee werelden. Het begint slepend, met een gedempt distorted gitaartje op de achtergrond, en breekt halverwege los in een swingende smeekbede om opgehaald te worden van het station.

Joel Plaskett mag in zijn thuisland dan een held zijn; in Nederland is hij waarschijnlijk niet veel bekender dan mijn groenteboer. Het wordt tijd dat de man ook internationaal meer waardering krijgt, want al zijn zijn liedjes niet ontzettend baanbrekend, ze verdienen het om gehoord te worden.
Recensent:Lea ter Meulen Artiest:Joel Plaskett Label:Ada Global
Best Coast – Crazy For You

Best Coast - Crazy For YouNu het maatschappelijk, politiek en economisch helemaal spaak lijkt te lopen...

Mike Doughty – Sad Man Happy Man

Mike Doughty - Sad Man Happy Man Mike Doughty is beter bekend als de frontman van Soul Coughing, een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT