Als jonge muzikant moest de Antwerpse Guido Belcanto hard werken om vooruit te komen met zijn muziek. In de jaren zeventig begon hij als straatmuzikant en zong hij in verschillende bands, totdat hij eind jaren tachtig in een programma van de BRT verscheen. Zijn liedjes met treffende, maar eenvoudige teksten over de zoektocht naar liefde en geluk sloegen aan en inmiddels heeft hij reeds tien studio-albums op zijn naam staan. Hoewel er in Nederland altijd genoeg vraag is naar het betere levenslied, lijkt het met de carrière van Guido Belcanto in ons land vreemd genoeg niet zo te lukken. Zanger Lucky Fonz III wist hem echter wel op waarde te schatten en wees Kees de Koning van het Top Notch label op Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven uit 2008. Minstens net zo enthousiast, zorgt Top Notch ervoor dat het album deze maand opnieuw uitkomt.
Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven staat (zoals gebruikelijk) vol met Vlaamstalige liedjes die uit het leven gegrepen zijn. Dat de zoektocht naar liefde en geluk nog altijd niet ten einde is, getuigt het Dylanesque 'Madame Louise' waarin Belcanto deze madame smeekt om een “lief”. Teksten als “Ze moet niet beeldschoon zijn, maar niet lelijker dan ik” en “Een moeder in de keuken, een hoer in het bed” maken eenvoudig duidelijk waar de zanger naar zoekt. Het hitgevoelige duet 'Aanbid me dan' (met zangeres Mira) leunt sterk op een galmende countrygitaar en zorgt met zijn teksten voor een fijne, ietwat schuine ode aan de vrouw. Dat het niet alleen om de liefde gaat bewijst 'Op de pechstrook van het leven', waarop Belcanto op Cash-achtige wijze bezingt waar hij zijn inspiratie vindt. 'Hallo Goeiedag' is in al zijn eenvoud een mooi lied over oude mensen en de dingen die voorbij gaan. Iedere luisterbeurt weet het weer te ontroeren.
Guido Belcanto gebruikte voor Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven de muzikale invloeden van zijn jeugd (Johnny Cash, Hank Williams, Woody Guthrie) en combineerde dit op knappe wijze met teksten van pech, geluk en liefde. Naast de tragiek weten de teksten van (mindere) liedjes als 'Half man, half vrouw' en 'Mijn vrouw is er vandoor' voor een (glim)lach te zorgen, waardoor het album niet uitsluitend treurig is. Hoewel de wereld van het levenslied vooral gekenmerkt wordt door eenheidsworst, weet Guido Belcanto met dit album een frisse, boeiende draai te geven aan het genre.
The Decemberists - The King Is DeadNa drie albums vol mooie indie-folkrock, komt de Amerikaanse band The...
Pushking - The World as we Love It Voor de heren van de Russische band Pushking was het een droom die uitkwam...