RECENSIE: Baroness - Purple

Baroness
recensie cijfer 2015-12-19 Het is alweer drie jaar geleden dat het dubbelalbum Yellow & Green van Baroness uitkwam. Voordat de tour afgelopen was, kwam de groep terecht in een busongeluk. De bus viel van een viaduct, dwars door de vangrails. Geluk bij een ongeluk, geen van de passagiers is omgekomen in het ongeluk. Het heeft wel een enorme deuk gemaakt in de psyche van de heren. De drummer en de bassist hebben na het ongeluk de band verlaten. Deze zijn inmiddels vervangen door Sebastian Thomson (drummer) en Nick Jost (basgitaar). Het heeft even geduurd, maar nu is er eindelijk een goed vervolg op de vorige plaat. Purple is de nieuwe kleur die de band typeert.

Eerst lijkt de cd weer zoals vanouds te klinken. Bij het horen van ‘Morningstar’ komen de vertrouwde karakteristieken van Baroness naar voren. Ritmische stonerrock in een behapbare vorm. Bij ‘Shock Me’ wordt het al duidelijker dat de plaat veel meer te bieden heeft dan aanstekelijke prog- en stonerrock. Het is divers en de tracks hebben een enorme gelaagdheid. Bij elke luisterbeurt zijn er nieuwe details te horen. Ze experimenteren zoals ze dat deden op Yellow & Green, echter het geheel is veel meer uptempo. De keuze om dit keer weer één album op te nemen werpt zijn vruchten af.

Tracks als ‘Kerosene’, ‘Chlorine & Wine’ en ‘If I Have To Wake Up (Would You Stop The Rain)’ zijn zo dynamisch dat het soms lijkt alsof een compleet andere band in de studio aanwezig was. Vaak wordt deze wereld opgebroken door een heerlijke fuzzy baspartij en dito gitaar- en drumwerk. Ze balanceren fijn tussen herkenbaar en vernieuwend. De kant die ze zijn opgegaan met hun vorige werk hebben ze met een luxe pen doorgetrokken. Laten we hopen dat de late december release er niet voor zorgt dat Purple de eindejaarslijstjes misloopt. Daar hoort hij namelijk tussen.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Baroness Label:Abraxan Hymns
Troyer

Troye Sivan - Blue Neighbourhood Troye Sivan heeft met zijn leeftijd van nog maar twintig jaar al een...

Cover Placebo - MTV Unplugged

Placebo (UK) - MTV Unplugged MTV Unplugged stond in de jaren ’90 garant voor kwaliteitsalbums. Eric...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT