De inspiratie voor deze nieuwe plaat werd opgedaan uit een negentiende-eeuws dagboek, waarin de auteur voornamelijk schreef over zijn vrouw die hij ”the dear one” noemde. De meeste songtitels verwijzen naar personages die in het dagboek voorkomen en het heuvelachtige Engelse landschap waarin het verhaal zich afspeelt. Doordat het dagboek niet volledig was, bood dit ruimte voor eigen invulling van de gebeurtenissen. Een andere inspiratiebron werd gevonden in een aantal platen van bands als New Order en Tangerine Dream.
De invloed van de hiervoor genoemde bands is heel duidelijk terug te horen op het album. Daarnaast is ook de betrokkenheid van de andere muzikanten merkbaar. The Dear One klinkt daardoor meer organisch en warmer dan het meer industriële geluid op Towers. Overigens zijn ook de invloeden van andere grote namen uit de geschiedenis van de elektronische muziek te herkennen, zoals Kraftwerk, Jean Michel Jarre en Moby.
De eigen interpretatie van de gebeurtenissen uit het dagboek resulteert in overwegend krachtige en afwisselende instrumentale nummers, zodatj het geheel klinkt als de soundtrack van een spannende avonturenfilm. Door de hoge kwaliteit van de nummers zijn er nauwelijks echte hoogtepunten te noemen. Toch springen het dreigende ‘Royving’, dat doet denken aan de sfeer van Gary Numan zoals hij begin jaren tachtig klonk, het nummer ‘Angel’s Shotgun’, waarbij een western feel wordt afgewisseld met oosterse klanken en het rustige ‘The Dear One’, dat langzaam overgaat in een meer jaren negentig uptempo beat, er net iets bovenuit. Baltic Fleet weet daarbij in alle songs een goede balans te vinden tussen de digitale en analoge instrumenten.
The Dear Oneis een afwisselende en overwegend energieke en avontuurlijke plaat, waarin Baltic Fleet een goede brug weet te slaan tussen de elektronische stromingen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Hoewel alle liedjes heel origineel zijn, krijg je bij eerste beluistering het gevoel alsof je de nummers al eens eerder hebt gehoord. Mede daardoor ligt de plaat al heel snel prettig in het gehoor.
Roger Goula - Overview Effect Overview Effect is de debuutplaat van de Londense multi-instrumentalist...
Virginia Wing - Forward Constant Motion Virginia Wing debuteerde twee jaar geleden met het album Measures Of Joy ....