RECENSIE: Ulrika Spacek - Modern English Decoration

Ulrika
recensie cijfer 2017-08-28 Het huis in Victoriaanse stijl dat de leden van Ulrika Spacek als thuishonk gebruiken, heeft zijn stempel op het tweede album van de band gedrukt. Waar het debuut toch vooral een kindje van het tweetal Rhys Edwards en Rhys Williams was, is Modern English Decoration naar eigen zeggen meer een groepsproject. Dit is een logisch gevolg van onder één dak wonen. Voor de vijf bandleden is DIY een makkelijk toe te passen werkwijze. Je verzamelt in één van de ruimtes, neemt enkele instrumenten mee, zet wat opnameapparatuur neer en gaat aan de slag.

De transformatie van een project in zijn opstartfase naar een band met zijn eigen thuisbasis heeft weinig invloed op het resultaat gehad. Nog altijd is de muziek van Ulrika Spacek voorzien van een robuust fundament, waarmee de drie(!) gitaristen graag aan de haal gaan. Het geluid van de vijf Britten schuurt bij tijden dicht tegen dat van Deerhunter aan, om even later enigszins door te pakken met meer sleazy klinkende gitaren. ‘Dead Museum’ - het Victoriaanse huis was ooit in gebruik als kunstgalerie - is zo’n speldenprik.

Speldenprik, je leest het goed. Op Modern English Decoration kiest Ulrika Spacek vooral ervoor om dat te doen, waarvan de bandleden weten dat ze het kunnen. Slechte nummers kom je niet tegen, maar potentiële klassiekers evenmin. Door de vooral onverstaanbare zang kunnen ook de teksten niet even de aandacht opeisen. Wat rest zijn de vaak fraaie gitaarlijntjes, maar die hoorden we ook al op The Album Paranoia.

Enkel in ‘Saw A Habit Forming’ gebeurt plots iets. Hoewel het qua structuur of dynamiek niet het meest verheffende nummer is, maakt het effect dat over de zangpartij is gegooid het geheel ietwat dramatisch. De ijl klinkende vocalen komen goed tot hun recht bij de zich wat voortslepende muziek. Een dergelijk uitstapje maakt ook dat het daaropvolgende ‘Victorian Acid’, dat zijn naam eer aandoet, directer binnenkomt. Aangezien we het Victoriaans tijdperk al geruime tijd achter de rug hebben, is een minder conservatieve aanpak dus vaker welkom.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Ulrika Spacek Label:Tough Love Records
Cover James Vincent McMorrow - True Care

James Vincent McMorrow - True CareHet is nog geen jaar geleden dat hij We Move uitbracht, maar dat kan James...

Cover Noga Erez - Off The Radar

Noga Erez - Off The Radar Off The Radar is de debuutplaat van de Israëlische zangeres Noga Erez, die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT