VERSLAG: Karst Jaarsma
Splean
Het zal niet vaak voorkomen dat bands van het kaliber Splean het niet lukt om de grote zaal van de Melkweg te vullen. Sinds 1994 opereert het gezelschap en brengt het op constante snelheid nieuwe nummers uit. De Russische nummers genieten een grote populariteit in zowel Rusland als de voormalige Sovjet Staten. Voor het eerst in haar carrière bezoekt de band dinsdag Nederland. Een unieke kans voor de Russisch sprekende minderheid om de band aan het werk te zien in een kleinschalige setting. Het is in ieder geval fijn dat in tijden van export blokkades richting Rusland en vice versa er nog wel ruimte is voor culturele uitwisseling.
Deze Russisch sprekende minderheid blijkt toch wat kleiner dan verwacht. De zaal is voor ongeveer de helft gevuld. Met Russisch als spreektaal en posters in het Cyrillisch waan je jezelf even buiten Nederland. De enkele Nederlander die hier vanavond aanwezig is lijkt meegebracht door de Russisch sprekende wederhelft. De bandnaam is afgeleid van het Russische woord Spleen, wat zoiets als depressie betekend, en aangevuld naar Splean met een knipoog naar de spelling van de Beatles. Dat het niet het meest zonnige gezelschap is bewijst de band ook door te zingen over, onder andere, een lichaam dat in een grafkist ligt te vergaan. Het is echter niet alleen maar duisternis wat de klok slaat. Muzikaal klinkt de band als een prima 3FM bandje en er passeert ook menig liefdesliedje de revue.
De band kent een klassieke rock opstelling. Naast de zingende gitarist is er een tweede gitarist, bassist, drummer en keyboardspeler. Na enkele minuten zie je de grote stadions vanuit Rusland al voor je. Alle pop ingrediënten zijn aanwezig. Een disco lijntje in het ene nummer, een stukje rap in een ander nummer en uiteraard enkele nummers die moeiteloos meegezongen kunnen worden.
Zanger Alexander Vasilyev verteld enthousiast dat hij hoorde dat Amsterdam groot fan is van symfonische rock. Deze stijl voert, in combinatie met psychedelica, vanavond ook de hoofdrol. Met name tegen het einde van het optreden resulteert in enkele minuten instrumentale sfeeropbouw. Splean doet echter hoofdzakelijk rock geïnspireerde pop nummers. Het ene moment doet het gezelschap aan Depeche Mode denken, een ander aan de britpop van de Arctic Monkeys. Interessant is de combinatie met de metalachtige gitaar riffs hier en daar.
De teksten blijven echter de hoofdrol voeren. Doordat deze in het Russisch zijn, blijft het optreden toch hoofdzakelijk boeiend voor de aanwezige Russen die menig refrein dan ook moeiteloos mee kunnen zingen. Het is echter leuk om te zien dat er, los van alle stereobeelden, eigenlijk geen verschil zit tussen de West-Europese en de Oost-Europese rockbands. Daarbij is het jammer dat geen van de bandleden van Splean de behoefte voelt om een connectie te maken tussen haar eerste bezoek aan Nederland en de huidige spanningen tussen oost en west. Dit was het moment geweest om te proberen bruggen weer op te bouwen.
RAKETKANON - 16/5 - EKKORaketkanon kwam naar Ekko voor een goed avondje herrie. En laten wij nou net...
DANIEL NORGREN - 09/05 - TOLHUISTUIN De Zweedse artiest Daniel Norgren wordt langzaam door steeds meer mensen...