VERSLAG: Karst Jaarsma
J. Cole
J. Cole is één van de sterkste en intelligentste rappers van dit moment. Sinds 2011 maakte de Amerikaan al vier ijzersterke albums. Zijn hiphop is een eerbetoon aan de relaxte beats van de jaren ’90 waarop hij zich bewijst als een meesterverteller. Vooral de persoonlijke nummers zijn krachtig en maken hem een door Nas geïnspireerde Drake. Toch staat hij vaak in de schaduw van Kendrick Lamar. Waar Lamar zijn boodschap soms explosief brengt, moet J. Cole het vooral hebben van zijn kalme en introverte stijl.
De twee werken wel veel samen. Verschillende producties van J. Cole zijn gebruikt door Kendrick Lamar. Langzaam stijgt de faam van J. Cole ook in Nederland. In 2015 stond hij in de Heineken Music Hall. Vanavond weet hij de Ziggodome verbluffend vol te krijgen.
Dit blijkt ook volkomen terecht. De rapper is live ijzersterk. De kalme raps worden scherp gebracht. J. Cole heeft een emotioneel kracht die je niet verwacht. Zodra hij op het podium staat is de introverte relaxedheid weg. J. Cole mixt zijn emoties knap door de nummers. Geregeld gaat het van een kalme vertelstijl naar een schreeuwende climax. Het maakt de muziek intens.
Het decor versterkt dit gevoel. Aan het begin van het optreden wordt J. Cole vrijgelaten uit de gevangenis. De rest van het optreden doet hij in een gevangenispak. Achter op zijn rug staat “property of” geschreven. Het is een roep om meer gelijkheid voor Afro-Amerikanen. Halverwege het optreden vertelt J. Cole het verhaal achter ‘Neighbors’. Cole woonde in een blanke buitenwijk en zag op een dag groep agenten zijn huis binnenstormen op zoek naar drugs. Op videoschermen zien wij de opgenomen inval. Het nummer is live een waar hoogtepunt. Cole begint kalm rappend, maar al snel zet de band een rockritme in en voel je J. Cole zijn teleurstelling.
J. Cole zijn vader was een Afro Amerikaan en zijn moeder was een Duitse. Dit maakt dat J. Cole in een interview concludeerde dat hij weet hoe het is om blank te zijn, maar er nooit bij heeft gehoord. Deze dubbele achtergrond maakt hem een goede observant die zijn observaties fantastisch naar muziek vertaalt. Op een jazzy ritme klinkt al in de opening ”I Have No One, I’m Lonely, My Bridges Have Burnt Down”. Het gevoel verdwaalt te zijn in de wereld wordt versterkt met het decor. J. Cole staat heel alleen voor de gevangenisdeuren met twee agenten op elke hoek. De band zien wij alleen via de videobeelden. Cole heeft echter de kracht om het hele podium te vullen met zijn persoonlijkheid en tegelijkertijd identificeer je nog met de rapper. De gehele Ziggodome lijkt samen verdwaald in de wereld. Zonder grote hits op zak worden veel nummers meegerapt. Weinig artiesten weten zo veel saamhorigheid op te roepen. Laat staan hiphop artiesten. Vanavond bewijst J. Cole aan de top van moderne, sociaalbewuste hiphop te staan.
FOTOGRAFIE: Charles Batenburg
MACHINE GUN KELLY - 05/10 - 013Machine Gun Kelly zet zijn missie tot wereld dominatie voort in 013 en...
ALARION - 29/09 - DB'S Het publiek voor het allerlaatste concert van Alarion werd opgewarmd door de...