VERSLAG: Chris Isaak - 15/07 - Koninklijk Theater Carré

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Chris Isaak

Het is een paar minuten na acht uur als de muziek in Koninklijk Theater Carré flink wordt opgeschroefd om met het nummer ‘The Man With The Golden Arm’ van Elmer Bernstein het geroezemoes te dempen. Na het liedje uit 1956 beklimmen Chris Isaak en zijn vaste band het podium onder een daverend applaus.

Isaak had zijn grootste succes in 1989 met ‘Wicked Game’. Hij kende zijn meest succesvolle jaren ook rond deze periode. Het is niet alleen de opening die terugkijkt naar een paar decennia ervoor. Roy Orbison en Elvis Presley zijn ook na veertig jaar samenspelen nog duidelijke inspiratiebronnen voor Isaak en zijn vaste band. De avond wordt gevuld met covers als ‘Oh, Pretty Woman’, ‘Only The Lonely’ en ‘Can’t Help Falling In Love’.

Chris Isaak is een echte showman. Hij is altijd gekleed in de mooiste pakken. Vanavond vol in het blauw met glitters en een glinsterend glitterpak in de finale. De rest van de band strak in het pak. De ingestudeerde dansjes zijn soms wat houtig, maar authentiek is zijn rondje door het publiek waar hij echt connectie maakt.

Het leidt soms af van het echte bijzondere; de ontzettend goede stem van Chris Isaak. En de zeer sterke liedjes. Natuurlijk kan je een speld horen vallen tijdens ‘Wicked Game’ in het door smartphones blauw opgelichte Carré. Maar nog veel mooier is eigenlijk ‘Summer Holiday’. Een heerlijk romantisch zomerliedje ingekleurd door een jengelende gitaar van Hershel Yatoviz en de kenmerkende uithaal van Isaak.

Uiteraard wordt het gas soms ook ingetrapt voor een potje rockabilly. Als een houterige Status Quo of ZZ Top doen de muzikanten charmant hun dansjes. Echt serieus wordt het waar de blues komt kijken met een stampende ‘Big Wide Wonderful World’ waar Bobby 'Blue' Bland waarschijnlijk zo mee aan de haal was gegaan.

In de finale pakt Isaak nog door op zijn authentieke kant. Na een korte herinnering aan de eerste keer dat het vijftal in Paradiso speelde volgt het in Paradiso geschreven ‘Lie To Me’. Prachtig hoe dit spontaan wordt opgebouwd tot plezier van de vijf heren en het publiek. Zo overtuigt Isaak met zijn bekend liedjes, maar ook vooral met een aantal verrassende nummers uit zijn uitgebreide oeuvre.

 

ZUIDERPARK LIVE: JOSÉ JAMES - 10/07 - ZUIDERPARKTHEATERDe Amerikaanse zanger José James wordt ook wel de jazzartiest voor de...

LAUREN DAIGLE - 12/07 - AFAS LIVE Lauren Daigle in AFAS Live