VERSLAG: The Roots - 29/07 - Paradiso

Podiuminfo was aanwezig bij The Roots in Paradiso voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 23 foto's.

Bekijk de The Roots - 29/07 - Paradiso foto's

VERSLAG: Robin de Vries  

The Roots - 29/07 - Paradiso

Opgericht in het Philadelphia van 1987, geen nieuw werk sinds 2014, en de laatste 10 jaar vooral bekend als de huisband van The Tonight Show met Jimmy Fallon. Je komt op 29 en 30 juli ’24 niet naar Paradiso voor grote hits of catchy refreintjes. Maar de tweemaal stijf uitverkochte poptempel was vooral de aangewezen plek om, zoals frontman Black Thought het aan het einde van de avond verwoordde, geschiedenis te schrijven.

We worden welkom geheten door een DJ die vol bewondering bekeken wordt door de jongste bezoeker van de avond, die elke beweging in zich op lijkt te willen nemen, duidelijk genietend van de ambiance waarin we warm gemaakt worden voor een band die al 27 jaar tijdloos is. Met 10 man op het podium, 1500 man tegenover zich en het kwik dat buiten net weer onder de 30 graden is gezakt, is dit het perfecte recept voor een broeierig en diep indrukwekkend avondje van Hiphop royalty van de bovenste plank.

Het is lastig precies te beschrijven wat we allemaal meemaken. We laveren tussen covers van Curtis Mayfield en James Brown, gaan naadloos over naar het eigen werk, zien een keytar solo voorbij komen, schitterende ingestudeerde dansjes, en hebben bovendien Damon ‘Tuba Gooding Jr.’ Bryson, die 2 uur lang met een enorm instrument over z’n schouder over het podium dendert.

Maar ook een gitaar solo waar Captain Kirk Douglas zijn innerlijke Prince (en Journey fan) los laat. Om een paar minuten later een Stro Elliott te zien die z’n drumpad even grondig onder handen neemt. Op momenten voelt het of we achter het glas van een privé studio staan en een jamsessie mogen bijwonen, om het volgende moment door Questlove te worden opgejut om nog net even wat meer herrie te maken.

Maar uiteindelijk is het medeoprichter en rapper Black Thought die de meeste aandacht opeist met zijn imposante stem en ontzagwekkende flow en rijmschema’s. Voor wie niet zo bekend is met zijn kwaliteiten is het absoluut aan te raden om zijn Freestyle bij Hot 97 van zes jaar geleden eens op te zoeken. Er zijn maar weinig rappers die zich kunnen meten met deze veteraan, en dat maakt hij vanavond in niet mis te verstane woorden eens te meer duidelijk.

Met een ondertussen grijze baard en hier en daar een pauze waarin de band even zonder hem verder gaat zodat ook hij even kan genieten van het werk van zijn collega’s. Maar elke keer dat hij de microfoon weer in de hand neemt, brengt hij zichtbaar ontspannen een schijnbaar eindeloze barrage aan coupletten ten tonele, die duidelijk maken dat hij absoluut bovenaan de voedselketen van de Hiphop staat.

Hij zou met een beatbox in een steeg kunnen gaan staan, en ondergetekende zou ook dan 2 uur lang ademloos staan luisteren, maar met de snaar strakke begeleiding van misschien wel de enige echte band in het Hiphop landschap, stijgen Black Thought & The Roots naar hoogtes die inderdaad alleen maar beschreven kunnen worden als ‘geschiedenis schrijven’.

FOTOGRAFIE: Josefiene Degenaar  

1 2
The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso The Roots foto The Roots - 29/07 - Paradiso
 
1 2
 

MOTIONLESS IN WHITE - 13/08 - MELKWEGDe Amerikaanse metalcoreformatie Motionless In White speelde maandag en...

MR. BIG - 30/07 - MELKWEG In 2024 trekt de band door Europa met 'The Big Finish'-tour. Na het...