VERSLAG: Daniel Norgren - 09/10 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Daniel Norgren

De Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren is van een bijzonder slag. De artiest neemt veel van zijn muziek op via cassetterecorder. Het liefst diep in de oneindige bossen van zijn thuisland. Daar produceert hij een mix van roots, blues en soul, maar geeft daarin vooral plek aan de lucht in de muziek. Geen continue doordenderende muziek, maar sfeervolle liedjes die gebalanceerd klinken.

Er is al lang geen nieuwe muziek van Norgren. De tournee die hem op woensdagavond naar een uitverkocht Paradiso brengt is ook vernoemd naar het 2015 album Alabursy zonder dat precies duidelijk wordt waarom. Wellicht is het vooral een verwijzing naar de sfeer van dit sobere album, want waar de live plaat uit 2021 nog schittert met een dreunende beat blijft het vanavond erg sober.

Norgren en zijn vier muzikanten openen met een Paradiso dat tot de nok en de WC’s aan toe gevuld is met rook. In de rook begint hij met een indringend nieuw nummer over een overleden vriend. De teksten springen van een verdwaalde kraai rauw over naar een overleden Johannes. Het nummer is een beetje jazzy en wordt op een gegeven moment in een volledig donker Paradiso gespeeld. Vanavond klinken nog enkele andere mooie nog nieuwe liedjes.

De band heeft gelijk de zaal ingepakt. Wat volgt is een sfeervol optreden in een muisstil Paradiso. Het is knap hoe het vijftal goed de rust in de muziek kan vinden. Op sommige momenten worden tegelijk drie piano’s of keyboards gespeeld, maar ook dan staat de sfeer voorop. In de minimale begeleiding is het zo nu een dan een accent dat daardoor extra mooi klinkt. Voorbeelden te over zoals de BB King achtige gitaarsolo tijdens ‘Everything You Know Melts Away Like Snow’, een laagje gospel over ‘Music Tape’ of plots de harmonica tijdens ‘Are We Running Out Of Love?’.

Daniel Norgren bewijst zich vanavond wederom als een fantastische live performer. Iemand die eigenzinnig weet te verrassen en in een zaal als Paradiso een sfeer neerzet die de Amsterdamse poptempel als een warme winterjas past.

 

BYWATER CALL - 09/10 - TIVOLIVREDENBURGNa vorig jaar op Ramblin' Blues te hebben gestaan kwam Bywater Call terug...

THE DRIVER ERA - 08/10 - AFAS LIVE The Driver Era is terug in Amsterdam! De Amerikaanse poprockband rondom...